Republica Mali din Africa a ajuns în atenţia publicului, în special, acum o lună. Ţara musulmană, care este la limita sărăciei, a fost zguduită de proteste masive care au culminat cu arestarea de către un grup de militari rebeli a preşedintelui.
Unul din cei care are grijă de sănătatea soldaţilor malieni este şi un medic din Republica Moldova.
Detaşat în cadrul unei misiuni internaţionale, militarul nostru se află deja de zece luni într-o regiune, care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, riscă să devină, în curând, un nou focar al pandemiei.
Medicul moldovean care se află în mijlocul haosului din Africa
Alexandru Leşan – unicul militar moldovean care se află acum în cel mai fierbinte loc de pe continentul african, a acceptat să povestească cum a ajuns în Mali şi cât timp i-a luat pregătirea pentru această misiune.
La o distanţă de peste patru mii de kilometri de Moldova, a decis să rămână într-o zonă de conflict şi după încheierea contractului.
A ajuns în regiune în luna decembrie 2019 în calitate de medic în cadrul misiunii de instruire EUTM Mali (European Training Mission). Timp de jumătate de an a activat la spitalul de campanie Role 2 din cadrul Centru de Instrucţie din Koulikoro - un oraş din sud-estul Republicii Mali.
Misiunea lui este evaluarea medicală, dar şi tratamentul militarilor, personalului civil al misiunii, precum şi al localnicilor.
Mai mult, a învățat soldaţii malieni să acorde primul ajutor medical în condiţii de campanie.
„Ca şi pentru orice european, primul pas pe teritoriul african este destul de complicat. Am fost, iniţial, şocat de condiţiile de viaţă ale localnicilor. Chiar dacă locuiesc în oraș cu infrastructură bine dezvoltată, există case unde nu au apă potabilă și energie electrică, numai vorbesc de regiunile rurale unde nici drumuri nu există, iar în perioada ploioasă accesul în localitate este anevoios. Totodată, produsele alimentare și apa potabilă sunt o grea încercare pentru localnici”, a povestit pentru Sputnik militarul moldovean.
Alături de el, în această misiune Ministerul Apărării a detaşat încă un angajat. Acesta însă a fost evacuat cu o lună înainte de finalizarea contractului. Decizia a venit după ce Misiunea Europeană a hotărât să reducă numărul militarilor în contextul pandemiei.
„Un militar întotdeauna spune: DA!”
În luna mai, Leşan urma să revină acasă. Dar pentru că la nivel global pandemia COVID-19 nu dă semne de retragere, militarului moldovean i s-a propus să rămână. A fost numit consilier medical al misiunii UE în Mali.
„M-au rugat să continui activitatea respectivă pentru că eu eram una din persoanele esenţiale. La ora actuală nu sunt zboruri spre Mali, sunt nişte limitări pentru noi. Eu eram motivat pentru un mandat de jumătate de an, dar trebuia de continuat activitatea. Trebuia să reprezentăm Republica Moldova la un nivel înalt. Până la urmă, aceasta este misiunea unui militar, să nu spună niciodată „nu”, ci întotdeauna – „DA”, a declarat medicul.
În aceste momente, misiunea lui constă în coordonarea planificării militare şi gestionarea capabilităţilor militare pe probleme antiepidemice, managementul situaţiei COVID-19, precum şi achiziţile materialelor medico-sanitare.
Medicul moldovean susţine că în cadrul bazei militare utilajul medical este destul de performant.
„Orice militar care necesită asistenţă de urgenţă este imediat preluat de echipa medicală, evaluat, stabilizat şi transportat pe cale terestră sau aeriană la spital, cu acordarea ajutorului calificat. Toate echipamentele medicale sunt testate, iar preparate medicamentoase sunt suficiente în stoc”, spune Leșan.
„Nu doar aspectul financiar contează. Experienţa acumulată aici este de nepreţuit”
„Un medic militar poartă uniforma, ceea ce îl disciplinează mai mult decât pe un medic civil. Pentru a participa în misiuni internaţionale este nevoie de o bună pregătire pe linia de specialitate, şi aici mă refer la partea medicală, să fii la curent cu specificul zonei unde vei activa, cu ce boli predomină şi care sunt protocoalele de tratament. Precum şi pe linie militară trebuie să cunoşti limbajul militar, procedurile standarde de operare”, afirmă Alexandru Leşan.
Medicul militar ne-a mărturisit şi motivul pentru care a decis să părăsească Republica Moldova şi să accepte o misiune într-un alt capăt pe globul pământesc.
„Pentru mine a fost, în primul rând, un vis de a ajunge pe continentul african. În al doilea rând, este vorba despre experienţa acumulată. Eu am vrut să vad dacă noi, într-adevăr, peste hotarele ţării putem să facem faţă cerinţelor care sunt într-o misiune de genul Mali. Desigur că este vorba şi de bani, dar partea financiară a fost pe locul trei”, povesteşte militarul.
Acasă, în Moldova, îl aşteaptă soţia şi cei trei copii
Alexandru Leşanu are o experienţă de peste 25 de ani în serviciul militar. De la început a înţeles că vrea să-şi dedice viaţa medicinii militare.
În 1997 a mers la studii în România, la Institutul Medico Militar din București, la specialitatea medicină generală. După şase ani a revenit acasă şi a continuat cariera în rândul forţelor armate. A urmat rezidenţiatul pentru specializarea în medicina internă la Universitatea de Stat din Chişinău în perioada 2003-2006.
Ulterior, pentru a fi medic de urgenţă el a absolvit cursuri de prim ajutor medical în condiții de campanie în mai multe țări: Lituania, Cehia, Olanda, Turcia. Suplimentar, a participat șa cursuri de planificare medicală în Germania şi Statele Unite ale Americii.
Pregătirea pentru misiunea din Mali au durat aproape un an.
Aflat într-o zonă de foc, Alexandru Leşan spune că, îi lipseşte doar mâncarea moldoveneacsă şi, desigur, îi duce dorul familiei. Reuşeste, ce-i drept, să vorbească cu ei aproape în fiecare zi.
Medicul moldovean ar urma să revină acasă în luna decembrie a acestui an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova