Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, votată în prima lectură

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații s-au adunat astăzi în prima ședință din sesiunea toamnă – iarnă pentru a dezbate și ulterior a vota mai multe proiecte de la Guvern.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost votat în primă lectură. Pentru această inițiativă votul deputaților a fost unanim. În timpul prezentării proiectului, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a menționat că rectificarea Legii bugetului de stat pentru 2020 include majorări, dar și diminuări la anumite capitole.

Astfel, veniturile vor fi de 37,2 miliarde de lei, cheltuielile vor fi de peste 53 de miliarde de lei, iar deficitul de 15,9 miliarde de lei.

Спортивный комплекс Chișinău Arena  - Sputnik Moldova
Politică
Peste 70 de milioane de lei din Buget pentru „Arena Națională”: Iată scopul

Veniturile se diminuează cu 649,5 milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuielile se micșorează cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei. În aceste condiții se diminuează cheltuielile pentru servicii de stat cu generație națională (9,4%), pentru apărare națională (cu 2,9%), ordine publică și securitate națională (3,7%), servicii în domeniul economiei (4,8%), pentru gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (16,9%), ocrotirea sănătății (6,7%), cultură, sport, tineret (2,2%), învățământ (0,3%). În schimb, se estimează majorări ale cheltuielilor în următoarele domenii: protecția mediului (cu 0,6%), protecția socială (1,5%).

Estimările încasărilor la impozite și taxe se micșorează cu 430,6 milioane de lei, la granturi – cu 221,7 milioane de lei și la transferurile de la alte bugete – cu 10,9 milioane de lei, iar „alte venituri” se majorează cu 13,7 milioane de lei.

Astfel, deficitul bugetar este acum de 15,99 miliarde de lei, ceea ce constituie 7,8% din PIB, cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât a fost aprobat anterior.

Conform prognozei pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 puncte procentuale și a importurilor cu 2,4 puncte procentuale.

Tot în rectificarea bugetului de stat urmează a fi incluse unele alocații pentru anumite localități din preajma Chișinăului care asigură recepționarea deșeurilor solide.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0