Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Detalii despre ajutorul unic pe care-l vor primi pensionarii toamna aceasta

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
În situația în care indexarea cu un procent a pensiilor din 1 octombrie este criticată, fiind considerată prea mică, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a prezentat detalii despre majorarea făcută și ajutorul unic pe care-l vor primi pensionarii. 

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Indexarea pensiiilor cu un procent (1,07%) din 1 octombrie nu este impresionantă, dar majorarea s-a făcut reieșindu-se din actualele condiții economice dificile, a explicat deputatul socialist (PSRM) Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Pensiile vor fi indexate și ajutorul unic va fi majorat - decizia Guvernului

Parlamentarul a relevat că, în aprilie, pensiile au fost indexate cu 4,8% și că astfel, din 2020, guvernarea actuală a reușit revenirea la mecanismul de indexare de două ori pe an a pensiei, care funcționa până în anul 2009.  

Indexările nu sunt mari, dar pensionarii sunt sprijiniți mai mult printr-un alt mecanism – prin acordarea unei indemnizații unice, a cărei valoare, împărțită la 12 luni, depășește banii din indexare, a arătat Vladimir Odnostalco.

Deputatul a precizat că peste 660 de mii de pensionari vor beneficia în octombrie de suportul unic de la stat în valoare de 900 de lei – este vorba despre persoanele ale căror pensii lunare sunt mai mici de 3.000 de lei.

În plus, peste 550 de mii din totalul celor 660 de mii de pensionari - cei cu pensii de până la 2.000 de lei – vor primi și suportul unic de 700 de lei, aprobat în ianuarie.

Aceasta înseamnă că beneficiarii de pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi în total un suport unic egal cu 1.600 de lei.

Un ajutor unic de 1.600 de lei înseamnă 133 de lei pe lună suplimentar la pensie. „Este mai mare ajutorul din indemnizatie, decat indexarea”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Pe 1 ianuarie 2002, valoarea medie a pensiei pentru categoria persoanelor cu pensii de până la 3.000 de lei lunar a constituit 1.468 de lei, a spus deputatul.

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Gata cu privilegiile: Pensiile judecătorilor vor fi indexate ca la muritorii de rând

Vladimir Odnostalco s-a arătat nemulțumit de faptul că deputații de opoziție critică nivelul mic al indexării pensiilor, în situația în care ei, pe când se aflau la guvernare, n-ar fi făcut nici atât.

Parlamentarul socialist a menționat că nu este normal ca unii pensionari să primească pensii de 100 de mii de lei - echivalentul pensiilor a zeci de cetățeni și că formațiunea sa își propune să instituie un mecanism echitabil în domeniu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0