Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va înfrunta gripa sezonieră virusul COVID-19? Iată ce spune Ala Tocarciuc

© Sputnik / Rodion ProcaAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Valul sezonier de infecții acute respiratorii se va suprapune cu pandemia COVID-19, spune expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc. 

 

CHIȘINĂU, 7 sept - Sputnik. Toamna nu este doar sezonul în care „cad frunzele galbene”, ci și perioada în care se declanșează un nou val de infecții respiratorii. Pe fundalul răspândirii COVID-19, perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. 

Experții nu pot prezice la ce focare trebuie să ne așteptăm. Se știe doar că virusurile respiratorii „concurează” în lupta pentru organism, de aceea este imposibil să te îmbolnăvești de gripă și coronavirus în același timp.

„Toamna și iarna, oamenii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de infecții respiratorii virale. Nu este exclus că toamna noul coronavirus se va intersecta cu gripa sezonieră. Acum nu este clar care dintre viruși poate absorbi „rivalul”, - a declarat expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc în studioul Radio Sputnik Moldova.

Potrivit specialistului, dacă Sars-Cov-1, o „rudă” a actualului coronavirus, s-a retras rapid după un val de gripă sezonieră, despre Sars-Cov-2 este prea devreme să facem pronosticuri. Nu se știe cum se va comporta.

„Comparat în termeni de simptomatologie, Sars-Cov-1 a avut simptome distincte. A fost foarte ușor de controlat. Acest virus a fost localizat rapid datorită măsuriler clasice antiepidemiologice. Sars-Cov-2 are însă simptome atipice. Ca să poată fi oprit, este nevoie de asigurat controlul a 80% dintre contacte. Doar în acest caz există șanse foarte mari de localizare a acestui virus ", a explicat specialistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0