Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisarul UE italian - revoltă contra profitorilor SUA din pandemie

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertPaolo Gentiloni
Paolo Gentiloni - Sputnik Moldova
Abonare
Gentiloni: “Este o problemă majoră și nu mai este posibil să acceptăm ideea că acei uriaşi, câştigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”.

BUCUREȘTI, 7 sept - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Comisarul UE pentru economie şi taxe, italianul Paolo Gentiloni, se revoltă din cauza practicilor companiilor de tehnologie care își exportă profitul.

German Chancellor Angela Merkel waits for French President Francois Hollande prior to the conference 'Petersberg Climate Dialogue' in Berlin, Germany, Tuesday, May 19, 2015 - Sputnik Moldova
Angela Merkel dă un semnal îngrijorător: pandemia se va înrăutăți

Evident, este vorba de firme americane, mari companii de tehnologie, cum ar fi Apple, Alphabet Inc. sau Amazon, care ar trebui să plătească taxe corecte în Europa, spune Gentiloni, care le indică drept ”adevăratele câştigătoare ale crizei coronavirusului”.

Într-o declarație la  European House Ambrosetti Forum, consemnată de CNBC, fostul premier italian subliniază dificultatea de a depăși diferențele cu Statele Unite.

Gentiloni arată că ”Este o problemă majoră” și nu mai este posibil ”să acceptăm ideea că acei uriaşi, câştigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”.

În expunerea sa, Gentiloni s-a bazat pe propunere din 2018 a Comisiei Europene -  o taxă digitală de 3%, argumentul fiind actualizarea sistemului fiscal pentru era digitală.

Casa Albă a reacționat – ”o taxă digitală este nedreaptă, deoarece are un impact disproporționat asupra firmelor americane”.

Comisia Europeană sublinia: companiile digitale, în medie, plătesc o rată de impozitare efectivă de 9,5% - comparativ cu 23,2% pentru companiile tradiţionale.

Dar, arată ex-premierul italian, în urma pandemiei de Covid-19, ”companiile Big Tech au fost în avantaj, mulţi consumatori bazându-se pe aceste companii pentru munca de acasă, cumpărături şi rămânerea conectată”, consemnează CNBC.

”Giganţii platformelor digitale sunt câştigătorii reali ai acestei crize, din punct de vedere economic”, a declarat Paolo Gentiloni, subliniind că ”toţi trăim acest lucru”.

Ori, între timp, guvernele ”au nevoie disperată de finanţare suplimentară şi impunerea de noi impozite este o modalitate cheie de realizare a acestui lucru”, spune Comisarul UE, care arată că, în acest context, ”UE încearcă să propună o nouă taxă digitală în 2021, dacă negocierile la nivelul OECD se prăbuşesc până la sfârşitul anului”.

”Dacă nu vom avea rezultate decente la nivel global, Comisia Europeană va ieşi anul viitor cu propria noastră propunere”, a avertizat Gentiloni.

Avertizarea vine în condițiile în care SUA a părăsit în iunie aceste discuții – deci sunt șanse mici de a finaliza un progres în acest an.

UE a atacat SUA din cauza Nord Stream – 2  - Sputnik Moldova
Video
UE a atacat SUA din cauza Nord Stream-2

Paolo Gentiloni a spus că s-au înregistrat progrese la nivel tehnic, dar a subliniat că alegerile  prezidenţiale din SUA  au un impact – ”Suntem într-un an electoral în SUA şi cred că şi asta are o influenţă”, a spus Gentiloni.

Dar, concluzia comisarului european este că UE avea nevoie ”să insiste asupra necesităţii unei soluţii globale”.

Reamintim că România se situează la polul opus acestei poziții a fostului premier italian. În afară de satisfacerea oricăror pretenții venite din SUA, România oferă cele mai mari scutiri firmelor din zona IT - iar peste 30% din acestea sunt din SUA, mai mult de 30% din investițiile americane în România fiind în acest domeniu.

Practic, România face această facilitate SUA, pierzând sume importante la Buget. Dar, desigur, nu se pune problema remedierii acestei situații – decât, poate, dacă UE va impune ”soluția globală” de care vorbește Gentiloni. Într-un viitor incert, desigur – iar până atunci SUA va câștiga, iar România va pierde în acest caz și va plăti în multe altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0