Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Carina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, a ajuns pe banca acuzaților

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaРассмотрение жалобы на арест К. Цуркан
Рассмотрение жалобы на арест К. Цуркан - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis în instanța de judecată dosarul de spionaj în care îmn calitate de inculpat figurează moldoveanca Carina Țurcan, fost membru al consiliului de administrație al Inter RAO.

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik. Procuratura Generală a Rusiei a întocmit rechizitoriul în dosarul de spionaj pe numele Carinei Țurcan, anunță RIA Novosti cu referire la serviciul de presă al instituției. 

„Procuratura generală a Federației Ruse a înaintat învinuirea în dosarul penal împotriva Carinei Țurcan. Ea este acuzată de săvârșirea unei infracțiuni în temeiul articolului 276 din Codul penal al Federației Ruse (spionaj)", se spune în mesajul instituției.

După cum se menționează, dosarul penal a fost trimis la Judecătoria Moscovei.

Țurcan a fost plasată în izolator în iunie 2018, iar după mai multe prelungiri ale arestului pe 16 ianuarie 2020 instanța de apel a schimbat măsura preventivă și i-a interzis doar să comunice cu martorii în dosar. 

Dar în libertate Țurcan s-a aflat o perioadă scurtă: pe 7 februarie Curtea de Casație a trimis-o din nou în arest și a întors dosarul la Curtea de Apel.

НАТО - Sputnik Moldova
Rusia
Dezvăluiri FSB: Ce informații secrete a divulgat Carina Țurcan în favoarea NATO

Potrivit avocatului Carinei Țurcan, inculpata este acuzată că în august 2004 a lucrat pentru serviciile secrete moldovenești. În aprilie 2015, femeia ar fi primit o versiune electronică a proiectului documentului Ministerului Energeticii cu privire la unele aspecte ale activității companiilor energetice rusești pe canalul cooperării internaționale. La sfârșitul lunii septembrie 2015 ea ar fi transmis documentul Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei. Țurcan respinge acuzațiile aduse.

Dosarul a fost clasificat drept “strict secret”. Potrivit surselor RIA Novosti, în domeniul energetic Țurcan participa la activitățile de livrare a curentului electric din Rusia în Ucraina și din Ucraina în Crimeea între 2014-2015. Potrivit ziarului RBK, FSB o suspectează de transmiterea către România, membru NATO, a informațiilor legate de acest subiect. Potrivit altei versiuni, informațiile transmise vizează proiectul construcției în Turcia a Centralei Atomoelectrice “Akkuyu”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0