Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Sunt sau nu șanse ca Moldova să semneze în anul curent un nou acord cu FMI

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Roman Chircă consideră că în anul curent Moldova nu va semna un nou acord cu FMI. Acesta este de părere că în ajunul alegerilor prezidențiale este puțin probabil ca țara noastră să aibă un nou program financiar cu Fondul Monetar Internațional.
Expert: Sunt sau nu șanse ca Moldova să semneze în anul curent un nou acord cu FMI

Valoarea viitorului program de cooperare între  Moldova și FMI se ridică la 558 de milioane de dolari și va fi implementat pe o perioadă de 3 ani. Asistența financiară va fi utilizată pentru relansarea economiei și depășirea consecințelor pandemiei, însă FMI va pune și anumite condiții guvernului de la Chișinău.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
O nouă lege menită să prevină spălarea banilor în Moldova

Una din ele deja urmează să fie aplicată. Este vorba de micșorarea deficitului bugetar și reducerea unor cheltuieli de stat în mai multe sectoare. Totodată, reprezentanții instituției finaciare au declarat că la baza viitorului acord  se va ține cont și de implementarea unor reforme instituționale. FMI vrea să vadă care sunt vulnerabilitățile guvernanței în mai multe domenii, cum ar fi supravegherea sectorului financiar-bancar, reglementarea pieței nebancare, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Unii experți spun că în viitorul Memorandum pe care Moldova îl va semna cu FMI ar putea să se regăsească două condiționalități care nu au existat în istoria relațiilor cu această instituție. Este vorba de respectarea drepturilor omului și reforma justiției.

Expertul economic Roman Chircă spune că toate aceste angajamente pot fi realizate în contextul unei stabilități politice, iar viitoarele alegeri prezidențiale vor modifica termenele privind semnarea unui nou program de țară cu FMI. Chircă este de părere că, cel mai probabil, nu vor fi întreprinse acțiuni privind semnarea unui memorandum cu Moldova până la alegeri, iar asta va însemna că viitorul program va fi semnat deja în anul următor.

„De regulă, FMI menține relații cu statele partenere în contextul unei stabilități guvernamentale și mai puțin în ajunul unor evenimente electorale. De aceea, cel mai probabil, nu vor fi întreprinse acțiuni privind semnarea unui memorandum cu Moldova până la alegeri, ceea ce însemnă că viitorul program va fi semnat în anul următor, iar mijloacele financiare vor fi disponibile la începutul anului 2021. Ceea ce avem acum este un semnal din partea FMI și disponibilitatea de a avea un astfel de acord, iar semnarea lui, repet, ar putea avea loc după alegeri sau la începutul anului viitor,” a concluzionat Roman Chircă.

Recent, Guvernul a aprobat noi modificări la Legea Bugetului de Stat. Premierul Ion Chicu a declarat că este o precondiție a FMI de a diminua deficitul bugetar de la 8,5% la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0