Câtă valută a cumpărat BNM în august și din ce surse i-au sporit activele de rezervă

© Sputnik / Mihai CarausBалютный курс
Bалютный курс - Sputnik Moldova
Abonare
Valuta echivalentă cu 46 de milioane de dolari cumpărată pe piața internă și grantul de 10 milioane de euro disponibilizat de UE sunt două din cele câteva operațiuni care au contribuit la creșterea activelor oficiale de rezervă în august 2020.

CHIȘINĂU, 4 sep – Sputnik. Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent.

Pe parcursul lunii trecute, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani (105,51 mil. dolari SUA), comparativ cu situația din 31 iulie 2020.

Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august 2020 este echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Din ce surse au sporit rezervele valutare în august

Rezervele valutare ale BNM au mai fost completate pe parcursul lunii august prin următoarele operațiuni:

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Nou pronostic al BNM: Ce se va întâmpla cu inflația în următorul an

-  înregistrarea în favoarea Ministerului Finanțelor a celui de-al doilea grant alocat de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macrofinanciară: 11,73 milioane de dolari SUA (echivalentul a 10 milioane de euro);

- înregistrarea creditelor și granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale: 12,37 milioane dolari SUA;

-  intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 62,64 milioane de  dolari SUA.

Euro - Sputnik Moldova
Prețul euro a scăzut fulgerător: Cursul valutar BNM pentru 3 septembrie

Totodată, activele oficiale de rezervă ale BNM au sporit în luna august 2020 cu 7,85 milioane dolari americani datorită aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

Rezervele valutare au fost completate și cu venituri din gestionarea rezervelor valutare: 1,91 milioane de dolari americani.

BNM mai raportează intrări nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă în valoare de 0,34 milioane de dolari SUA.

Ce cheltuieli a făcut BNM din contul rezervelor valutare

În august, resurse financiare din activele oficiale de rezervă au fost utilizate de BNM pentru plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 29,14 milioane dolari SUA, plățile Ministerului Finanțelor - 7,48 milioane de dolari SUA, reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții - 0,72 milioane dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0