Bloomberg: o mare putere petrolieră rămâne cu visteria goală

© REUTERS / Shamil ZhumatovErdöl
Erdöl - Sputnik Moldova
Abonare
Una din cele mai bogate țări în petrol și gaz a ajuns cu trezoreria goală din cauza prăbușirii prețurilor la petrol.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Kuwait, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol, a ajuns lefter din cauza prăbușirii prețurilor la hidrocarburi, informează Bloomberg.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova
SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia
În material se menționează că exportul petrolului și gazului din această țară va scădea în acest an cu aproximativ o jumătate din indicatorii maximi ai anului 2014. Guvernul și-a epuizat toate lichiditățile, ceea ce îl fac incapabil să acopere deficitul bugetar, care ar putea ajunge la peste 46 miliarde de dolari.

Totodată, situația din Kuwait devine mai complicată din cauza conflictului dintre parlament și guvern, prim-ministrul fiind numit de emir. Deputații au blocat planurile guvernului de redistribuire a subvențiilor de stat și a emiterii obligațiilor de stat.

Clubul exportatorilor de petrol OPEC a restabilit prețurile la hidrocarburi după o prăbușire istoric, însă 40 de dolari pentru un barili rămâne a fi un indicator destul de mic. Pandemia de coronavirus și tranziția la sursele regenerabile de energie au contribuit la ieftinirea petrolului.

Bugetul de stat al Kuwaitului depinde în continuare în proporție de 90 la sută din veniturile obținute din extracțiile de petrol. În sectorul bugetar activează 80 la sută din populația aptă de muncă. Subvențiile la locuință, combustibil și produsele alimentare ajung până la trei sferturi din cheltuielile statului, care se mișcă al șaptelea an la rând spre un deficit bugetar din perioada prăbușirii prețurilor la petrol în anul 2014.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0