Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VIDEO: Iată cum se negociază prețul locurilor de veci la cimitirul „Sfântul Lazăr”

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul Național Anticorupție a prezentat imagini video în care angajați ai cimitirului „Sfântul Lazăr” numără banii încasați în calitate de mită pentru oferirea unor locuri de veci.

CHIȘINĂU, 1 sep - Sputnik. În imaginile prezentate de CNA se vede cum angajați ai cimitirului negociază prețul locurilor de veci cu rudele răposaților și numără cu voce tare banii pe care îi primesc. 

„- Am zis trei locuri - 25 de mii. (...) Găsim acolo. Nu avem la trei metri de drum loc?

- Este se pare că.

- Atunci îi oferim lângă drum.”

Din discuții se înțelege că unii „clienți” cer bonuri fiscale pentru locurile de veci, dar angajații cimitirului le explică că acest lucru nu este posibil. 

„- Vă dau banii?

- Da, da. Puteți acum să-i dați, să-i numere. 

- O să dea cec? 

- Nu trece sclepul după tine. Ele sunt făcute de alt proprietar, înțelegi?

- Corect. Dat eu am și eu firmă de construcții.

- Dacă vreți, noi vă trimitem acolo care... Dar nu are rost.

- Poate să facă o reducere, poate puneți un cuvânt acolo...

- Păi și locurile astea sunt cu tot cu... Tu ai patru locuri, numai 20 de mii pe loc trebuie să plătești”.

Amintim că astăzi ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la 22 de adrese din Capitală – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor.

Au fost reținute în total șase persoane: este vorba despre şeful, adjunctul, contabilul şi trei angajaţi ai cimitirului. 

„Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele 6 persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir”, precizează CNA printr-un comunicat de presă. 

Potrivit CNA, în doar trei luni suspecții ar fi încasar prin scheme ilicite 623 000 de lei. Banii au fost luați în schimbul unor locuri de veci în cadrul cimitirului. Astfel, în afară de taxa de stat de 1051 de lei, de la rudele răposaților se cereau plăți suplimentare care variau între 5000 și 7000 de lei.

În cadrul descinderilor au fost descoperite aproximativ 700 de mii de lei și diferite probe care ar demonstra vinovăția suspecților. 

Şase persoane sunt audiate de ofițerii CNA şi urmează a fi plasate în izolator pentru 72 de ore. Ele riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi penale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0