Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Situația din Belarus va fi discutată informal la ONU

© Sputnik / Виктор ТолочкоАкция протеста на площади Независимости в Минске 18 августа
Акция протеста на площади Независимости в Минске 18 августа - Sputnik Moldova
Abonare
Ședința informală a Consiliului de Securitate al ONU în privința Belarusului, în așa-numita ”formulă Arria”, este programată pentru vineri.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Participanții la summitul informal al CS al ONU intenționează să discute vineri problema respectării drepturilor omului în Belarus, comunică RIA Novosti cu referire la propria sursă. Evenimentul va avea loc în așa-numita ”formulă Arria”.

Acest gen de ședințe presupun consultații cu participarea atât a diplomaților, cât și a reprezentanților societății și ONG-urilor. Ele nu au tangență directă cu acțiunile ONU și nu necesită acordul membrilor organizației. Participarea la ședințe nu este obligatorie. După cum menționează sursa RIA Novosti, în Consiliul de Securitate, ședința este programată pentru vineri.

Президент РФ В. Путин - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Federația Rusă recunoaște legitimitatea alegerilor din Belarus

Anterior, și reprezentanța permanentă a Estoniei la ONU a comunicat despre intenția de a convoca o ședință a CS al ONU în ”formula Arria”. A fost menționat că organizatorii i-au propus fostului candidat la funcția de președinte a Belarusului Svetlana Tihanovskaia să ia cuvântul în cadrul evenimentului.

După alegerile prezidențiale care au avut loc în Belarus pe 9 august, țara a fost cuprinsă de proteste în masă. Potrivit CEC, acestea au fost câștigate de Alexandr Lukașenko cu 80,08% din voturi.

Tihanovskaia consideră că Federația Rusă poate fi mediator în negocierile din Belarus>>>

Opoziția consideră însă că alegerile au fost câștigate de Svetlana Tihanovskaia și nu de Lukașenko. Potrivit Ministerului de Interne al țării, în timpul protestelor au avut de suferit sute de oameni, inclusiv 120 de angajați ai organelor de drept. Potrivit datelor oficiale, trei protestatari au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0