Noi rețineri la Minsk: Sunt vizați participanți la proteste neautorizate

© REUTERS / TUT.BYProteste la Minsk
Proteste la Minsk - Sputnik Moldova
Abonare
Noi rețineri au avut loc astăzi în capitala Belarusului. Este vorba despre participanți la o nouă acțiune de protest neautorizată.

CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. În centrul capitalei Belarusului au fost reținuți cel puțin doi participanți la proteste neautorizate, informează RIA Novosti.

În această dimineață, studenții Universității de Stat și Universității Lingvistice din Belarus au ieșit la un miting vizavi de Piața Independenței din Minsk. Au scandat lozinci și au aplaudat.

Светлана Георгиевна Тихановская - Sputnik Moldova
Tihanovskaia consideră că Federația Rusă poate fi mediator în negocierile din Belarus

În apropiere erau ofițeri de poliție, care asigurau ordinea publică și le cereau protestatarilor să se disperseze, dar aceștia nu au reacționat. La scurt timp, un autobuz s-a oprit lângă clădirea universității, din care au ieșit forțele de ordine. 

Studenții s-au dispersat, unii au dispărut în pasajul stației de metrou din apropiere, iar alții în clădirea instituției de învățământ.

Mai târziu, un grup de studenți s-a deplasat de-a lungul bulevardului Independenței, apoi pe strada Sverdlova până la stadionul Dinamo. Poliția a blocat trotuarele pietonale de pe ambele părți ale drumului la intersecția cu strada Gorodskoy Val.

Oamenii legii nu permit nimănui să intre în Piața Independenței, unde se află principalele clădiri guvernamentale.

Acțiunile de protest în masă ale opoziției au demarat în Belarus în data de 9 august, după alegerile prezidențiale, în care, după rezultatele Comisiei Electorale Centrale ale acestei țări, a șasea oară a învins Alexandr Lukașenko, car a acumulat 80,01 la sută din voturi. Opoziția consideră că la alegeri a învins Svetlana Tihanovskaia, dar nu Lukașenko.

În primele zile, acțiunile de protest erau reprimate de către reprezentanții forțelor de ordine. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade flashbang. După care, forțele de ordine au încetat să-i mai disperseze pe protestatari și să mai folosească forța. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 120 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Potrivit acelorași informații oficiale, trei protestatari au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0