Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Motiv de război în Marea Egee între Turcia și Grecia

© AP Photo / UncreditedExerciții militare în Mediterana de Est
Exerciții militare în Mediterana de Est - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat ieri că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război

CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Ministrul de Externe al Turciei a fost tranșant în privința intenției Greciei de a-și extinde apele teritoriale în Marea Egee: "Ei nu îşi pot extinde acestea [apele teritoriale] la 12 mile în Marea Egee", a spus Cavusoglu, care consideră că ”Acesta este un motiv de război sau casus belli”.

Șeful diplomaţiei turce a făcut aceste declarații într-un interviu acordat unui post local de radio A Haber, citând o declaraţie din 1995 parlamentului de la Ankara.

Ministerul grec de externe a reacţionat la aceste declaraţii, spunând că strategia Turciei de a-şi ameninţa cu războiul vecinii pentru că încearcă să îşi îndeplinească drepturile legale "contravine culturii politice internaţionale".

Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Avertismentul ministrului turc de externe este o reacţie la anunţul premierului grec Kyriakos Mitsotakis din această săptămână potrivit căruia apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia. Mitsotakis a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime.

"Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică ... dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară", a fost poziția clară a lui Cavusoglu.

Și vicepreşedintele turc Fuat Oktay a avut o declarație în același sens: ”Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?”, trezind astfel îngrijorarea cu privire la situația din Mediterană, mai ales că, deja și acum, nave de război turceşti şi greceşti se monitorizează reciproc şi organizează exerciţii în Mediterana de Est.

De altfel, la începutul acestei luni, o fregată turcă s-a ciocnit cu o navă elenă în regiune, în apropierea unei nave de inspecţie a Turciei.

Grecia şi Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţină însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă, iar UE, care ține partea Greciei, a amenințat Ankara cu sancţiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0