CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. În Republica Moldova, istoria asistenței medicale urgente începe cu data de 4 septembrie 1944, când a fost deschisă prima Stație de Salvare în orașul Chișinău.
În anul 2003, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă a fost reorganizat, în conformitate cu prevederile Hotarârii de Guvern cu privire la crearea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă din Moldova. Ulterior, pe 1 octombrie 2015, a fost restructurat în Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este împărțit în cinci zone operaționale, care corespund teritorial următoarelor zone geografice ale Republicii Moldova și anume: municipiul Chișinău, Centru, Nord, Sud, UTA Găgăuzia.
Rețeaua subdiviziunilor CNAMUP este reprezentată de către 41 de substații AMU, amplasate în municipii și orașe și 95 de puncte AMU amplasate în localități rurale.
Din momentul fondării CNAMUP, în scopul sporirii accesibilității populației din localitățile rurale la servicii de asistență medicală urgentă de calitate, au fost deschise 7 puncte AMU noi în localitățile Mălăiești - Orhei, Brănești - Orhei, Fetești - Edineț, Ciutulești - Florești, Stoicani - Soroca, Pripeceni - Rezina, Grozești - Nisporeni.
De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparație capitală a 10 substații AMU și 14 puncte AMU. Au fost construite din temelie și deschise edificiul substației AMU Cimișlia și edificiile a 4 puncte AMU.
Actualmente, personalul încadrat în activitatea CNAMUP constituie circa 4000 de persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal din substațiile și punctele AMU amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova