Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ambulanțele din Moldova – cele mai rapide

Abonare
În prima jumătate a anului, Serviciul Național Unic 112 a recepționat și procesat 1 322 907 apeluri. Apelurile de urgenţă reale reprezintă 41,26 %, iar dintre acestea cele mai multe au fost gestionate de Serviciul de Ambulanţă - 73,80%.

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. În Republica Moldova, istoria asistenței medicale urgente începe cu data de 4 septembrie 1944, când a fost deschisă prima Stație de Salvare în orașul Chișinău.

În anul 2003, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă a fost reorganizat, în conformitate cu prevederile Hotarârii de Guvern cu privire la crearea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă din Moldova. Ulterior, pe 1 octombrie 2015, a fost restructurat în Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. 

машина скорой помощи  - Sputnik Moldova
Societate
Chicu: Moldova a ratat 170 de ambulanțe din cauza fostului ministru Ala Nemerenco

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este împărțit în cinci zone operaționale, care corespund teritorial următoarelor zone geografice ale Republicii Moldova și anume: municipiul Chișinău, Centru,  Nord,  Sud, UTA Găgăuzia.

Rețeaua subdiviziunilor CNAMUP este reprezentată de către 41 de substații AMU, amplasate în municipii și orașe și 95  de puncte AMU amplasate în localități rurale.

Din momentul fondării CNAMUP, în scopul sporirii accesibilității populației din localitățile rurale la servicii de asistență medicală urgentă de calitate, au fost deschise 7 puncte AMU noi în localitățile Mălăiești - Orhei, Brănești - Orhei, Fetești - Edineț, Ciutulești - Florești, Stoicani - Soroca, Pripeceni - Rezina, Grozești - Nisporeni.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparație capitală a 10 substații AMU și 14 puncte AMU. Au fost construite din temelie și deschise edificiul substației AMU Cimișlia și edificiile a 4 puncte AMU. 

Actualmente, personalul încadrat în activitatea CNAMUP constituie circa 4000 de persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal din substațiile și punctele AMU amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0