Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adormirea Maicii Domnului - credință și tradiții

© Sputnik / Vladimir Vdovin / Accesați arhiva multimedia"Голубое Успение" ("Успение Пресвятой Богородицы"), XV век. Фрагмент. Государственная Третьяковская галерея
Голубое Успение (Успение Пресвятой Богородицы), XV век. Фрагмент. Государственная Третьяковская галерея - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc luni, 28 august, una dintre marile sărbători bisericești, Adormirea Maicii Domnului

CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. Maica Domnului este cea mai înaltă „sfințenie omenească cunoscută şi cinstită de Sfânta Biserică", iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile ei.

Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august

Acesta este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni.

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular sub denumirea de Uspenia, celebrează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit, iar popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

Sărbătoarea poartă denumirea de „adormire" pe de o parte pentru că în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre „moartea" unui sfânt, iar pe de altă parte pentru că tradiţia bisericească spune că obştescul sfârşit al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.

Potrivit unei Tradiţii Apusene, preluată apoi şi de Biserica din Răsărit, Fecioara Maria a fost ridicată cu trupul la cer.

Tradiţia spune că, apostolul Toma a lipsit de la înmormântarea Fecioarei Maria, dar a venit trei zile mai târziu şi a deschis mormântul pentru a se închina trupului Mariei, dar nu a mai găsit decât giulgiu în care fusese învelit trupul.

Gavriil Bănulescu-Bodoni - Sputnik Moldova
Sfântul Moldovei: 4 ani de la aflarea moaștelor Sfântului Gavriil Bănulescu Bodoni - Foto
Potrivit unei alte tradiţii, trupul a fost ridicat la cer din mâinile apostolilor Petru şi Pavel în momentul în care se pregăteau să îl pună în mormânt, rămânându-le doar giulgiul în care era înfăşurat.

Când a binevoit Hristos să ia la Sine pe Maica Sa, cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, printr-un înger, mutarea ei de pe pământ la viaţa cea cerească. După aflarea veştii, Născătoarea de Dumnezeu s-a dus pe Muntele Măslinilor ca să se roage. S-a întors apoi acasă şi a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe vecine că, mutându-se în ceruri nu numai pe ele nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta şi o va ocroti. Şi-a împărţit văduvelor sărace veşmintele sale, apoi şi-a luat iertăciune de la toţi şi, culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi pentru vieţuirea în pace. Şi, binecuvântând pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul în mâinile Fiului şi Dumnezeului ei. Şi multe vindecări s-au împărţit tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.

După credinţa Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a ramas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitorul, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul.

Maica Domnului a beneficiat de o venerare aparte în Ortodoxie, fiind considerată deasupra celorlalţi sfinţi, existând mai multe biserici şi mănăstiri care poartă hramul Fecioarei Maria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0