Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, despre Belarus: Rusia are un comportament mai neutru decât europenii și americanii

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Federației Ruse a declarat că Rusiei îi pasă ceea ce se întâmplă în Belarus, dat fiind că aceas5ta este o țară foarte apropiată.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Președintele Federației Ruse, vladimir Putin, a declarat în interviul pentru postul de televiziune Rusia 1 (Россия 1 – în original) că țara sa are un comportament mai reținut și mai neutru față de evenimentele care au loc în Belarus în comparație cu europenii și americanii.

"În opinia mea, noi ne comportăm mult mai reținut și mai neutru față de ceeacde se întâmplă în Belarus decât multe ale țări, și europenii, și americanii", a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat că Federația Rusă pornește de la faptul că "toate problemele grave care există în Belarus vor fi rezolvate pe cale pașnică".

Cu toate acestea, a fost formată o rezervă din angajații instituțiilor de drept pentru a acorda ajutor Belarusului.    

"Alexandr Grigorievici (Lukașenko – n.n.) m-a rugat pe mine să constituit o rezervă din angajații scurților de drept. Și eu am făcut asta. Dar noi am convenit că această rezercă nu va fi folosită atâta timp cât situația nu va ieși de sub control", a spus Putin.

La fel, președintele Federație Ruse consideră că organele de drept din Belarus, acolo unde după alegeri au avut loc acțiuni de protest, au și ele un comportament reținut.

"Nouă, bineînțeles, nu este indiferent ce se întâmplă acolo. Este o țară apropiată, se poarte de spus, cea mai apropiată nouă țară. Și etnic nu este cea mai apropiată, și în plan lingvistic, și cultural, și spiritual, în toate planurile. Avem zeci, poate sute de mii, dacă nu milioane de relații de rubedenie directe. O colaborare strânsă în industrie", a adăugat Putin.

Acțiunile de protest în masă ale opoziției au demarat în Belarus în data de 9 august, după alegerile prezidențiale, în care, după rezultatele Comisiei Electorale Centrale ale acestei țări, a șasea oară a învins Alexandr Lukașenko, car a acumulat 80,01 la sută din voturi. Opoziția consideră că la alegeri a învins Svetlana Tihanovskaia, dar nu Lukașenko.

Заседание Высшего Государственного Совета Союзного государства России и Белоруссии - Sputnik Moldova
Politică
Lukașenko și Putin au discutat din nou situația din Belarus
În primele zile, acțiunile de protest erau reprimate de către reprezentanții forțelor de ordine. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade flashbang. După care, forțele de ordine au încetat să-i mai disperseze pe protestatari și să mai folosească forța. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 120 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Potrivit acelorași informații oficiale, trei protestatari au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0