Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poisic: Agricultorii trebuie să fie pregătiți să trăiască nu doar cu ziua de astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariМихаил Пойсик
Михаил Пойсик - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Mihail Poisic analizează cum a fost posibil ca Moldova, fiind odinioară „livada și grădina URSS”, să devină între timp un stat în care agricultorii suferă pagube în permanență și așteaptă ajutor din partea statului.

CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. În timpul Uniunii Sovietice în Moldova existau 300 de mii de hectare de terenuri irigate, iar astăzi au rămas doar aproximativ 4000 de hectare. Datele au fost prezentate de către doctorul în economie Mihail Poisic în studioul Radio Sputnik Moldova. 

Протесты аграриев в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând că seceta i-a ruinat

Ca urmare a unei astfel de scăderi a suprafeței de terenuri irigate, țara noastră se confruntă cu problema secetei aproape în fiecare an. Anul trecut a fost de asemenea uscat, iar seceta actuală este în general cea mai severă. În aceste condiții este din ce în ce mai dificil să crești produse agricole, devine mai scump, potrivit expertului. 

"În ultimii zece ani, prețurile au crescut de câteva ori. Pentru fructe și legume - de la 3,5 la 5,5 ori. Problema noastră este că avem o zonă cu condiții climatice dificile. De obicei avem un an cu recoltă bogată, unul-doi - cu recoltă medie, unul sau doi - cu recoltă slabă și unul - cu recoltă foarte slabă", a spus economistul. 

Mihail Poisic susține că producătorii agricoli ar trebui să fie pregătiți pentru faptul că anul poate fi nefavorabil, iar vremea poate aduce surprize neplăcute.

„Agricultorii trebuie să fie pregătiți să trăiască nu doar ziua de astăzi, ci și cea de mâine și poimâine. Acum însă situația este de așa natură că ei preferă să obțină de la stat tot ce pot. Cu toate că, fără îndoială, situația lor este cu adevărat dificilă și nu-i poți invidia, un lucru este când în agricultură sunt antrenați între unul și trei procente dintre cetățeni și cu totul alta e când mai bine de un sfert”, a remarcat Poisic. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0