Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrijorător: Câți moldoveni își vor pierde locul de muncă în anul acesta – Date oficiale

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaAngajat în birou
Angajat în birou - Sputnik Moldova
Abonare
Angajații din sectorul privat sunt plătiți, în medie, cu 11% mai bine decât angajații din sfera bugetară. Salariul bărbaților este, în medie, cu 1.100 de lei mai mare decât salariul femeilor. Informația este desprinsă din noul raport al Biroului Național de Statistică.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Euro se scumpește, dolarul pierde din preț: Cursul valutar BNM pentru 25 august
CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Câștigul salarial mediu lunar nominal brut al unui salariat din Republica Moldova a fost de aproape 7 234 lei în anul 2019, valoarea acestuia fiind în creștere cu peste 15% (aproximativ 966 de lei) față de anul 2018.

Bărbații au avut, la fel ca în anii anteriori, salarii mai mari decât femeile. Câștigul salarial mediu lunar brut al femeilor a fost de aproape 6 710 lei – mai mic decât al bărbaților cu 14% (1.098 de lei).

„Indicele câștigului salarial real în anul 2019 (calculat ca raport între indicele câștigului salarial mediu brut și indicele prețurilor de consum) a fost de 110,1%”, informează marți, 25 august, Biroul Național de Statistică (BNS).

Totodată, în 2019, salariul mediu lunar brut al unui angajat din sfera bugetară a fost de 6.664 de lei,  în timp ce angajații din sectorul privat au fost reemunerați, în medie, cu 7 420 de lei.

Astfel, salariul mediu a fost cu peste 11% mai mare în sectorul privat decât în cel bugetar.

Cele mai mari și cele mai mici salarii din Moldova

Domeniile de activitate în care angajații au fost plătiți cel mai bine în 2019 sunt: informații și comunicații – un salariu mediu lunar brut de 15 785 de lei, de tocmai 2,2 ori mai mare decât media pe țară; activități financiare și de asigurări – 13 203 lei, cu peste 82% mai mult decât media pe țară; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12 333 lei, cu peste 70% mai mult decât media pe țară.

IT systems - Sputnik Moldova
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar brut s-au înregistrat în domeniile: agricultură, silvicultură și pescuit – 4 769 lei, cu 34% mai puțin decât media pe țară; activitățile de cazare și alimentație publică – 4 973 lei, cu 31% mai puțin decât media pe țară; artă, activități de recreere și de agrement – 5 196 lei, cu 28% mai puțin decât media pe țară.

Șomajul va crește în 2020 - COVID-19 a afectat dramatic piața muncii

Pandemia cu COVID-19 a afectat dramatic piața muncii din Republica Moldova - șomajul a crescut cu 48% în aprilie, comparativ cu luna martie, potrivit Studiului pieței muncii prezentat pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii în a doua jumătate a lunii iunie.

Autorii studiului au estimat că, urmare a crizei, rata populației inactive de 25-60 ani va crește în 2020 cu 30%.

Prin urmare, vreo 30% dintre cetățenii de 25-60 de ani își pot pierde locul de muncă pe parcursul anului curent.

© Photo : Facebook / Biroul Național de Statistică al Republicii MoldovaCOVID-19 a afectat piața muncii
Îngrijorător: Câți moldoveni își vor pierde locul de muncă în anul acesta – Date oficiale  - Sputnik Moldova
COVID-19 a afectat piața muncii

Și Banca Națională a Moldovei (BNM) a avertizat, în unul din rapoartele sale asupra inflației, că, în 2020, populația ocupată a Republicii Moldova se va diminua, iar rata șomajului va fi mai pronunțată, din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19.

„Pentru anul 2020 se anticipează cea mai profundă criză a economiei mondiale din ultimul secol, după care în anul 2021 se așteaptă recuperarea economiei mondiale, însă nu în măsură să atingă nivelul de dinaintea crizei”, a constatat BNM.

Potrivit datelor statistice oficiale, forța de muncă (populația activă) a Republicii Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 840,5 mii de persoane la sfârșitul lunii martie 2020, fiind în descreștere cu 6,5% față de trimestrul I din 2019 (898,6 mii).

Autoritățile și-au propus să formuleze un set de politici de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei, iar unele dintre acestea au fost ori sunt puse acum în aplicare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0