Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte instituții de învățământ sunt gata să-și reia activitatea: Ce spun autoritățile

© Sputnik / Mihai CarausGimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni   - Sputnik Moldova
Abonare
Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, nu chiar toate instituțiile de învățământ sunt gata să asigure reluarea procesului educațional, care să aibă la bază siguranța copiilor.

CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Aproape 95% dintre instituțiile de învățământ din țară sunt pregătite să-și reia activitatea de la 1 septembrie, cu respectarea tuturor condițiilor impuse în contextul pandemiei generate de COVID-19. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Последний звонок 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Decis! Cum se va desfășura procesul educațional și ce se va întâmpla la 1 septembrie

Potrivit ministrului, aceste instituții au fost dotate cu termometre și produse dezinfectante, iar restul vor primi produsele necesare în următoarele zile. În cazul instituțiilor care se confruntă cu lipsa cadrelor medicale, în această perioadă sunt instruite persoane care vor efectua triajul zilnic al elevilor și profesorilor.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței se referă la procesul de alfabetizare digitală al cadrelor didactice.

„Aproximativ 72% din tot personalul didactic din Republica Moldova a beneficiat de cursuri de instruire online. Totodată, în acest an școlar va fi lansat catalogul electronic, proiect-pilot care va fi implementat în 171 de instituții de învățământ. Cadrele didactice vor fi responsabile pentru elaborarea planului individualizat al elevului, care va asigura însușirea deplină a materialului didactic. În aceste condiții, vor fi făcute excepții pentru majorarea normei didactice admisibile”, este precizat în informarea de presă a Guvernului.

De asemenea a fost abordat subiectul ce ține de implementarea Programului național de prevenire și combatere a criminalității în rândul minorilor.

Колокольчик - Sputnik Moldova
Societate
Ce spune Igor Dodon despre deschiderea școlilor și grădinițelor de la 1 septembrie

Astfel, instituțiile de învățământ vor fi dotate cu sisteme de securitate și vor fi instalate marcaje rutiere în zonele adiacente instituțiilor de învățământ.

De asemenea, urmează a fi elaborate diverse mecanisme de raportare a cazurilor de urgență și să fie perfecționat cadrul normativ. Programul include și coordonarea instituțiilor de învățământ cu organele de ordine publică, asigurarea unei infrastructuri anti-infracționale. 

Ion Chicu a solicitat autorităților publice centrale de specialitate întreprinderea măsurilor necesare pentru identificarea, evaluarea, asistența şi monitorizarea copiilor aflați în situație de risc pentru a preveni escaladarea fenomenului delincvenței juvenile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0