Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii și-au exprimat atitudinea față de NATO

© AP Photo / Vadim GhirdaDrapelul NATO
Drapelul NATO - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele unui sondaj prezentate de Asociația Sociologilor și Demografilor reflectă atitudinea cetățenilor Moldovei față de aderarea la Alianța Nord-Atlantică (NATO).

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Majoritatea locuitorilor Moldovei, dacă ar participa la un referendum național, s-ar pronunța împotriva aderării la NATO. Acest fapt îl confirmă rezultatele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

An anti-submarine rocket blasts off a rocket launcher from the Bulgarian navy frigate Drazki during the BREEZE 2014 military drill in the Black Sea - Sputnik Moldova
Submarine, radare, exerciţii de război: NATO militează Norvegia - „amenințarea rusească”

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, 25,4% dintre respondenți ar vota „pentru”, iar 48,2% ar fi „împotrivă”, a declarat Nicolae Bodean, director de program al Asociației Sociologilor și Demografilor.

Este curios că 6,5% dintre respondenți nu știu ce este NATO. În același timp, 11,2% dintre participanții la sondaj au declarat că nu vor participa la referendum, iar 8,7% au spus că nu știu pentru ce ar vota.

Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, dar din 1994 cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Un centru de informare al NATO funcționează la Chișinău. În decembrie 2017, la Chișinău a fost deschis și un birou de legătură cu NATO.

Președintele Igor Dodon, în cadrul discursului său la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU, din toamna anului 2019, a vorbit despre necesitatea recunoașterii statutului de neutralitate al Moldovei. Dodon a subliniat că Republica Moldova este o țară iubitoare de pace, care a adoptat principiul neutralității și este dispusă să coopereze cu toată lumea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0