Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primarul Ion Ceban vrea să-i învețe minte pe unii agenți economici: Iată cine sunt aceștia

© Sputnik / Мирослав РотарьПримэрия Кишинев Primaria Chisinau
Примэрия Кишинев Primaria Chisinau - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții primăriei Chișinău au identificat sursa mirosului urât din Capitală. Este vorba de uni iagenți economici.

CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Mirosul urât din Capitală a apărut din cauza apelor reziduale reversate de unii agenți economici în rețeaua de canalizare. La această concluzie au ajuns reprezentanții primăriei Capitalei după o investigație a apei. Agenții economici ar putea fi sancționați. 

Râul Ișnovăț - Sputnik Moldova
Societate
Râul Ișnovăț transformat în "stație de epurare" la Ialoveni

”Mai mulți agenți economici devarsă ape rezituale în sistemul public de canalizare ce depășește considerabil valoarea concentrației maxime admisibile. La fel, s-a constatat că Apă Canal abia la 20 august 2020 a început folosirea suplimentară a cuagulantului pentru optimizarea procesului de sedimentare a nămolului în decantoarele primare și mirosul a apărut la data de 17 august. Acest lucru denotă lipsa acțiunilor promte timp de trei zile în vederea remedierii situției. Apele uzate în procesul tehnologic de către agenții economici care dpășesc limitele admise de poluați, sunt reversate în sistemul public de canalizare făr a fi efectuată preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înaite de deversarea lor în rețeaua de canalizare ” a declarat viceprimarul Ilie Ceban în cadrul ședinței operative a primăriei Capitalei. 

Ion Ceban a declarat că este straniu că au fost tolerate niște încălcări care au dus la acest miros. Ceban a mai precizat că până vineri toate persoanele care se fac responsabile vor fi sancționate.

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Societate
Primarul Ion Ceban, indignat de felul în care arată sectorul Botanica – Video

”Agenții economici nu sunt motivați să-și creeze spații de pre-epurare. De la aceste ape, grăsimi adunate, în consecință avem și sursa care ajunge la bazinele de aerare și contribuie la emanarea acestui miros neplăcut. Norma concentrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori. Cei de la Ministerul Mediului le spun celor de la Apă Canală că pentru asemenea situații au dreptul să intervină și să debranșeze agentul economic. Nu vom schimba situația dacă nu vom debranșa agenții economici. Nu poate să pută tot orașul din cauza unor agenți economici. Așa îi vom învăța minte”, a declarat Ceban.

Amintim că săptămâna trecută au fost prelevate probe de la 10 întreprinderi producătoare care deversează apele reziduale în rețeaua de canalizare publică, iar astăzi grupul de lucru a prezntat raportul privind mirosul urât ce persită de câteva zile în Capitală.

Ion Ceban a precizat că persoanele responsabile care se fac vinovate de acestă situație vor fi eliberate din funcţie, iar agenții economici vom fi sancţionaţi, în cazul în care se va demonstra că mirosul în oraș a reapărut din cauza lor. Potrivit lui Ion Ceban, s-a depus mult efort pentru a rezolva problema mirosului neplăcut emanat de staţia de epurare și nu va fi admis ca problema să revină, iar oamenii să sufere din cauza mirosului insuportabil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0