Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Problema agricultorilor discutată la ședința conducerii țării: Iată deciziile

© Sputnik / Mihai CarausTractoare parcate
Tractoare parcate  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu, au discutat astăzi despre modificările legislative ce urmează să fie adoptate pentru a-i ajuta pe agricultori.

CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Pachetul de modificări legislative ce țin de domeniul agriculturii a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova și urmează a fi aprobat în ședința de miercuri, 2 septembrie. Precizarea a fost făcută de premierul Ion Chicu după ședința cu șeful statului și președintele Parlamentului.

„Mă refer la proiectul de lege care prevede rambursarea TVA acumulat de către agricultori cu scopul de  a achita plățile fiscale aferente salariilor și impozitului funciar. Alt element al acestui proiect este subvenționarea dobânzilor la credite, nu doar noi, dar și cele vechi”, a declarat Ion Chicu.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru agricultori: Măsurile Guvernului privind producerea semințelor

Potrivit premierului, proiectul mai include și simplificarea mecanismului ce ține de TVA, dar și moratoriul asupra controalelor fiscale. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea eliberării de către Camera de Comerț și Industrie a certificatelor de forță majoră, care ar putea fi utilizate de agricultori în relațiile lor cu agenții economici și furnizorii.

Proiectul a fost elaborat și remis Fondului Monetar Internațional pentru coordonare. Chicu mai spune că Executivul va aproba în ședința din 2 septembrie și un proiect de modificare a legislației privind măsurile prealabile cu Fondul Monetar Internațional. După aprobare, ambele proiecte vor fi remise Parlamentului spre examinare.

Chicu a mai spus că pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură a procesat primele dosare pentru alocare a celor 1500 de lei per hectar în cazul culturilor de grâu și 1620 de lei în cazul terenurilor reînsămânțate, din partea statului pentru agricultorii afectați de secetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0