Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii au început să depună dosarele la AIPA pentru a primi ajutor

© Sputnik / Mihai CarausAgricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a aprobat primele cereri de acordare a compensațiilor pentru fermierii care au înregistrat pagube de pe urma secetei și grindinei. Plata despăgubirilor a fost autorizată. Până acum au fost recepționate 106 dosare.

CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură anunță că a recepționat 106 cereri de la fermieri, dintre care 101 pentru diminuarea consecințelor provocate de secetă ân cazul culturilor cerealiere de grupa I și cinci dosare de la agricultorii afectați de grindină. În acest sens, anterior Guvernul a alocat 300 de milioane de lei.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru agricultori: Măsurile Guvernului privind producerea semințelor
Despăgubirile variază în funcție de tipul culturilor agricole afectate. Astfel, pentru 1 hectar de grâu de toamnă, producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1 500 lei, pentru orz de toamnă - 1 530 lei, rapiță - 2 100 lei, terenuri reînsămânțate - 1 620 lei, plantații pomicole – 3 800 lei, legume - 2 000 lei, iar pentru viță-de-vie - 3 000 de lei.

Agricultorii au protestat timp de mai bine de o săptămână în Capitală, dar ieri au decis să renunțe la protest pentru o perioadă, menționând că trebuie să se întoarcă în câmp ca să efectueze lucrări. Ei au precizat însă că ar putea reveni de 50 de ori mai mulți, dacă nu vor fi îndeplinite toate revendicările. 

Fermierii au cerut alocarea unor despăgubiri de 3 000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă, însă premierul Ion Chicu a declarat că statul nu le poate oferi acești bani, pentru că țara trebuie să facă față mai multor provocări din acest an. 

O altă revendicare a agricultorilor este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0