Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

O nouă tulpină Covid-19 mult mai infecțioasă - risc pentru regiune

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O tulpină nouă de coronavirus care este acum predominantă în Europa și în SUA ar fi de zece ori mai contagioasă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

BUCUREȘTI, 20 aug - Sputnik. Experții au descoperit o nouă tulpină de coronavirus, denumită D614G, care ar fi de 10 ori mai contagioasă, ea fiind predominantă în Europa și Statele Unite. OMS susține că nu există dovezi că această nouă tulpină ar produce o boală mai severă.

Noua tulpină ar fi fost identificată și la pacienți din România, fiind prezentă aici încă de acum două luni. Potrivit unui studiu desfășurat de o clinică privată, tulpina a fost descoperită într-un procent majoritar, de 96%, la pacienții din România testați de clinică.

Dovezile ştiinţifice arată că proliferarea mutaţiei D614G a coronavirusului în anumite părţi ale lumii, precum Europa, America de Nord sau Asia, coincide cu o scădere a ratei mortalităţii, virusul devenind şi mai puţin letal decât era.

„Mai mulți cercetători din Statele Unite și Marea Britanie au suspectat faptul că mutația D614G ar fi mai contagioasă întrucât, de la apariția acesteia – februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceștia au arătat că pacienții care sunt infectați cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare, fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă”, a explicat biologul Dumitru Jardan.

Potrivit acestuia, ar fi în interesul virusului să infecteze cât mai mulţi oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană şi adăpost.

Всероссийский форум Здоровье нации — основа процветания России - Sputnik Moldova
OMS a spulberat un mit despre transmiterea COVID-19

În schimb, directorul general pentru sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a îndemnat la creşterea vigilenţei publice, după ce autorităţile au detectat ceea ce ele cred că ar fi mutaţia D614G a noului coronavirus în două focare recente.

Ultimele date de la Worldmeter arată că mai mult de 9000 de cazuri ale noului coronavirus au fost raportate în Malaezia, iar 125 de persoane au murit. În Filipine, mai mult de 164.000 de cazuri au fost confirmate, și aproape 27.000 de oameni au murit.

O analiză făcută de Bloomberg arată că numărul cazurilor în câteva țări din Asia de Sud Est au crescut în ultimele săptămâni. Malaezia a raportat 26 de noi cazuri sâmbătă, cel mai mare număr din 28 iulie, în timp ce cazurile din Filipine au crescut cu 76 la sută de la sfârșitul lui iulie.

Preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase, Paul Tambyah, precizează că astfel de mutaţii nu pot modifica virusul suficient de mult pentru a face potenţialele vaccinuri mai puţin eficiente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0