Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Politolog: Cât de posibil este scenariul de la Minsk pentru Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova nu este posibil să se întâmple ceva similar cu evenimentele de după alegeri de la Minsk, este de părere Vladimir Bruter, expert de la Institutul Internațional de Studii Umanitare și Politice (Moscova), invitat al unei emisiuni de la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. În orice țară este posibilă, în principiu, destabilizarea situației ca urmare a protestelor stradale, deoarece „presiunea străzii” este un factor ce nu trebuie subestimat. Pe 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, iar unii oameni se întreabă dacă la Chișinău este posibil un scenariu de după scrutin asemănător celui de la Minsk.

Участники общегражданского марша За свободу у стелы Минск — город-герой в Минске - Sputnik Moldova
Manifestații în sprijinul și contra autorităților de la Minsk - Foto

Analistul politic Vladimir Bruter apreciază că în Republica Moldova nu există un politician ca Lukașenko, care să provoace o asemenea dezamăgire în rândul unei părți din electorat.

„Scenariul de la Minsk este, în general, imposibil în Moldova, pentru că aceasta nu are un Lukașenko propriu, nu există oboseală și nici dezamăgire provocate de acesta. Dar nu aș exclude posibilitatea diverselor variante, luând în considerare faptul că, se pare, pe Moldova o așteaptă un remake al alegerilor de acum patru ani”, a spus Vladimir Bruter într-o emisiune la Sputnik Moldova.

Politologul a constatat că, de la alegerile prezidențiale anterioare și până acum, în politica moldovenească n-au apărut oameni noi populari în rândul electoratului. Multe vor depinde, bineînțeles, de rezultatul alegerilor, dar după acestea nu este exclusă o anumită încercare de a imita nemulțumirea electoratului de rezultatele acestui scrutin, în opinia analistului.

Totodată, a subliniat Bruter, scenariul de la Minsk nu se va realiza în Republica Moldova și din cauză că aici nu sunt posibile încălcări grave și falsificări ale rezultatelor alegerilor.

Vladimir Bruter a spus că nu crede că vreunul dintre candidații moldoveni la funcția de președinte al țării va obține 80% din voturi în primul tur. Rezultatele alegerilor din Moldova se află sub monitorizare strictă, a adăugat analistul. În opinia sa, „dacă cea mai mare parte a societății va fi sigură că alegerile s-au desfășurat mai mult sau mai puțin transparent, atunci nemulțumirea față de rezultatul alegerilor, cgiar dacă va exista, va fi nesemnificativă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0