Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Șarov: Nicio intituție de învățământ nu a ales studiile exclusiv online din toamnă

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaШколы закрыли на карантин из-за ОРВИ
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Educații, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a venit cu mai multe precizări referitor la organizarea noul an de studii în instituțiile de învățământ.

CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Pentru noul an de studii, ministerul Educației, Culturii și Cercetării se bazează pe două directive: minimizarea riscurilor pentru sănătate și maximizarea oportunității educaționale ale elevilor. Pentru îndeplinirea acestor sarcini sunt câteva măsuri importante care vor fi implementate pentru asigurarea stării de confort și sănătate a elevilor și a personalului.

În condițiile pandemiei COVID-19 vor fi luate următoarele măsuri: triajul matinal al elevilor și personalului, monitorizarea stării de sănătate pe parcursul procesului educațional, folosirea echipamentului individual de protecție, distanțarea fizică a elevilor, circuitul în instituția de învățământ. 

”Principiile de bază ale redeschiderii sunt: sănătatea și siguranța, asigurarea unui spațiu educațional și a unui mediu protejat. Dezvoltarea unei culturi a încrederii care înseamnă respectarea disciplinei, a atitudinii etice și respect pentru profesori, elevi și părinți. Informarea corectă și permanentă. Oamenii informați sunt în mod automat oameni responsabili”, a precizat ministrul Educației, Igor Șarov.

Ministrul a mai declarat că revenirea la școală în acest an va arăta diferit comparativ cu ceilalți ani.

Universitatea de stat de educație fizică și sport - Sputnik Moldova
Educație
Admitere 2020: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport -detalii pentru candidați

Ministerul promovează și menține un sistem de coordonare la nivel național, împreună cu autoritățile locale. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea studiilor în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal în contextul epidemiologic COVID-19. Instrucțiunea va fi aprobată în cadrul ședinței Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică.

”Despre modele selectate de școli precizăm următoarele: din numărul total de 1249 de instituții de învățământ general, inclusiv 23 private, modelul unu - prezența la școală 100% a fost ales de 779 de instituții de învățământ. Modelul doi, - învățarea pe schimburi, a fost ales e 119 instituții. Modelul trei - învățarea combinată, zile de prezență și zile la distanță, a fost ales de patru instituții. Modelul patru, învățarea pe grupe, 50% de copii în clase, 50% de copii de la distanță, a fost selectat de 17 instituții. Modelul cinci - alternanță, pe săptămâni, a fost ales de 15 instituții. Modelul șase, exclusiv online, a fost ales de 0 instituții”, a precizat ministrul Educației, Igor Șarov.

Pentru începerea anului de studii, instituțiile de învățământ vor parcurge trei etape: pregătirea pentru redeschiderea instituțiilor de învățământ, realizarea acțiunilor și lucrărilor, în special cu echipamente de securitate individuală, cu produse de curățenie și dezinfectare; elaborarea planului instituțional de redeschidere și reluare a activității - instruirea, informarea angajaților și a părinților despre noile condiții de activitate a instituției în perioada de pandemie; revenirea în instituțiile de învățământ și adaptarea la noile condiții. Noul an de studii va începe în data de 1 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0