Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înregistrare VIDEO: Medici ce primeau mită pentru acordarea gradului de invaliditate

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pensii grase pentru falsă infirmitate și oameni nevoiți să dea bani pentru a li se confirma gradele de invaliditate – imaginile video şi audio demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită.

CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. O situație de-a dreptul revoltătoare, despre care se bănuia însă de mai mult timp, a fost stabilită în urma documentărilor şi investigaţiilor, de câteva luni, ale Centrului Naţional Anticorupţie şi procurorilor la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM). Astăzi au avut loc descinderi la sediul central al instituției, dar și în teritoriu.

Astfel, zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experţilor din CNDDCM pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi de aici, şi-ar fi falsificat infirmitatea, obţinând pensii speciale de la stat. Sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro şi zeci de mii de lei.

Schema frauduloasă a fost pusă în aplicare de angajaţi ai CNDDCM, dar şi de către membrii unor structuri teritoriale ale Consiliului. În urma acţiunilor de urmărire penală, s-a constatat că aceştia pretindeau bani de la persoanele, care şi-ar fi pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă pentru a le întocmi setul de acte în vederea acordării gradului de dizabilitate. Din materialele acumulate reiese că experţii cereau bani pentru pretinsa mituire a angajaţilor implicaţi în procesul de acordare a gradelor de invaliditate, începând de la diagnosticarea dizabilităţii până la eliberarea certificatului final.  În funcţie de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viaţă”,  mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

Bribe - Sputnik Moldova
Societate
Au cerut 1400 de euro mită și au ajuns pe mâna ofițerilor CNA și a procurorilor

În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţi ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina.

”Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi”, se arată într-un comunicat CNA.

În unul din episoade, mama unui copil orb, căruia urma să-i fie stabilit, în mod legal, gradul de invaliditate pe viaţă, a fost convinsă să achite experţilor 650 de euro ca mulţumire pentru serviciile acordate. Din probele acumulate, s-a constatat că femeia a fost sunată de către experţii oficiului teritorial Rezina care, abuzând de funcţia lor, au invitat-o la sediu pentru a o forţa să le dea mita menţionată.

Rezultatele investigaţiilor atestă şi o altă metodă de fraudare a procedurii de acordare a dizabilităţii, de această dată pentru persoane fără infirmităţi sau alte probleme de sănătate. Pentru a obţine pensie de la stat, aceştia mergeau la înţelegere cu unii experţi care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le „asigurau” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar peste hotarele ţării, la muncă. Astfel, prin acţiunile menţionate, funcţionarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporţii considerabile.

În urma descinderilor de astăzi a CNA, 20 de persoane, vizate în peste 40 de cauze penale,  urmează să fie aduse la Centrul Naţional Anticorupţie şi procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea, iar 7 din ele sunt deja reţinute pentru 72 de ore. Acestea sun suspectate de comiterea traficului de influenţă, cumpărarea de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovate,  riscă până la 10 ani de puşcărie, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Referindu-se la acțiunile de urmărire penală desfășurate de CNA, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus în cadrul emisiunii ”Atitudini” la Sputnik Moldova că nu poate să ofere în momentul de față detalii pentru că operațiunea continuă atât la sediul central al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, cât și la structurile teritoriale. Ea a promis să vină însă ulterior cu date și informații suplimentare.

Totodată, Dumbrăveanu  a dat asigurări privind deschiderea Ministerului pentru investigarea acestor acte de corupție, subliniind că condamnă orice acțiuni cu caracter coruptibil, cu atât mai mult atunci când este vorba de stabilirea sau reconfirmarea gradelor de dizabilitate unde de foarte mult timp situația era ”sub paravana de coruptibilitate, de lipsă de integritate”. Astfel de cazuri nu vor fi admise în continuare, a mai spus ea, menționând că toate aceste cazuri și suspiciuni au fost referite către structurile de drept.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0