Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt șanse să fie ajutată Moldova de Banca Mondială în contextul secetei din agricultură?

© Sputnik / Mihai CarausNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul democrat Nicolae Ciubuc crede că în acest an va fi dificil ca Moldova să acceseze bani din partea Băncii Mondiale pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă și grindină.
Sunt șanse să fie ajutată Moldova de Banca Mondială în contextul secetei din agricultură?

Guvernul a identificat 300 de milioane de lei pentru fermierii care au suferit din cauza intemperiilor, însă acești bani nu sunt suficienți. Pierderile totale în acest an în sectorul agrar s-ar cifra la 900 de milioane de lei. Recent, președintele Igor Dodon a declarat că Moldova ar putea negocia cu Banca Mondială contractarea unui credit pentru sectorul agrar. Totodată, autoritățile susțin crearea unui cont special pentru susținerea fermierilor, în care cetățenii, dar și partenerii externi ar putea transfera bani pentru a sprijini sectorul agricol, afectat de secetă.

Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești  - Sputnik Moldova
Societate
Poze cu drona: Agricultorii protestatari și polițiștii, față în față

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc, care conduce grupul de lucru pe platforma parlamentară privind situația din agricultură, spune că va fi dificil în acest an Moldova să acceseze bani din partea Băncii Mondiale.

„Eu cred că în acest an va fi complicat ca noi să accesăm aceste mijloace financiare. Într-un scenariu pozitiv, negociem și aprobăm un astfel de acord, banii însă ar putea veni abia anul viitor. Noi am avut astfel de experiențe în anii precedenți, când fermierii s-au bucurat de susținerea partenerilor de dezvoltare, însă ajutoarele au venit ulterior, iar agricultorii au resimțit acel sprijin”, a punctat Nicolae Ciubuc.

Guvernul a promis să compenseze pierderile pentru culturile de prima grupă - câte 1500 de lei la hectar. Pentru culturile de grupa a doua pierderile sunt mai mari. Fermierii au cerut 3000 de mii de lei pentru un hectar afectat de secetă, atât pentru prima, cât și pentru a doua grupă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0