Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Slusari: fermierii vor soluții în cinci zile - Ce spune Chicu

© Sputnik / Mihai CarausFermierii și susținătorii politici discută aparte în grupuri protest agricultori
Fermierii și susținătorii politici discută aparte în grupuri protest agricultori - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii solicită statului, prin acțiuni de protest, să intervină pentru a-i ajuta în contextului anului secetos care le-a compromis majoritatea culturilor.
Slusari: fermierii vor soluții în cinci zile. Chicu: Guvernul și-a respectat promisiunea

Bătălia cea mare se dă în prezent nu între agricultori și putere, ci între putere și opoziție. Or, aceste voci sunt cele mai auzite acum. Opoziția acuză puterea că a întârziat în gestionarea problemelor agricultorilor și somează autoritățile să intervină prompt. De cealaltă parte, conducerea țării spune că, în premieră, statul a venit cu o intervenție atât de mare în sectorul agrar. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari susține că agricultorii au nevoie de soluții în cinci zile, dar și de cel puțin 500 de milioane de lei pentru a fi salvați.

”Statul a întârziat minimum jumătate de an în cazul intervenției în agricultură. Această întârziere ne joacă fiesta, ei au nevoie de soluții imediate, în cinci zile. Agricultorii au venit cu propuneri realiste. Este vorba despre 500 de milioane, compensații care ar acoperi o parte din cheltuielile agricultorilor. Să reducem programul de susținere a economiei, prin care sunt subvenționate ratele la credite pentru toți, chiar și pentru cei care nu au avut de suferit din cauza pandemiei. Iar a doua variantă este să se ia cele 350 de milioane care au rămas de anul trecut în fondul de subvenționare, iar după ce vom avea semnat un acord cu FMI, să acoperim această gaură”, spune vicepreședintele parlamentului, deputatul PPDA Alexandru Slusari.

Premierul a menționat că Guvernul și-a respectat promisiunea și a suplimentat fondul de 200 de milioane de lei destinat compensațiilor pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. Acum, acesta constituie 300 de milioane de lei. În aceste condiții, statul poate aloca câte 1500 de lei pentru un hectar în cazul culturilor cerealiere de prima grupă. Poziția autorităților rămâne fermă.

„Reprezentanții protestatarilor nu sunt de acord cu 1500 de lei. În acest caz va trebui de revenit la discuții. Actualmente statul nu poate aloca mai mult. Atunci când există o poziție rigidă, cu ultimatum, nu putem să acceptăm o astfel de poziție, pentru că și acești bani au fost redistribuiți de la alte poziții. Noi contăm pe o abordare constructivă. Mai mult decât 300 de milioane pentru prima grupă nu putem aloca. Îndemnăm agricultorii să depună actele pentru a primi compensațiile”, a declarat Ion Chicu.

Reprezentanții Executivului susțin că vor merge în Parlament și cu propunerea de a aplica mecanismul de subvenționare a dobânzilor și pentru creditele mai vechi ale agricultorilor, nu doar pentru cele contractate recent.

De asemenea, în urma discuțiilor de la Ministerul Agriculturii s-a agreat simplificarea regulamentului de acordare a compensațiilor pentru culturile de prima grupă afectate de secetă.

De menționat că reprezentanții agricultorilor protestatari i-au solicitat astăzi, la ora 12:00, o întrevedere premierului pentru a discuta cu el anumite propuneri concrete de soluționare a situației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0