Protestatarii au discutat vineri cu premierul Ion Chicu și cu reprezentanții ai patru partide parlamentare revendicările agricultorilor.
Una dintre principalele cerințe a fermierilor este alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Totodată, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a compensațiilor - acestea să fie eliberate doar în baza actelor comisiilor pentru situații excepționale și administrațiilor publice locale.
O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.
Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.
Joi, producătorii agricoli au decis că trebuie să se facă auziți în toată țara și au pornit spre „inima Moldovei”. Cu toate acestea, din lipsa autorizației, fermierii au fost opriți la câțiva kilometri de Chișinău. Ulterior, s-a ajuns la o înțelegere și au fost lăsați să conducă în grupuri mici către șoseaua Hâncești, unde au putut parca până dimineața.
În seara zilei de vineri, 14 august, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor protestatari la Guvern¸ aceștia au reușit să intre în Chișinău cu tehnica agricolă.
De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a convenit ca astăzi, la ora 12:00, protestatarii să continue discuțiile cu premierul Ion Chicu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova