Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VIDEO: Protestul fermierilor continuă la Chișinău: Ce vor face cu tehnica agricolă

© Sputnik / Caraus MihaiProtestul agricultorilor Căușeni
Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Fermierii care au venit ieri cu tehnica agricolă la Chișinău și au înnoptat pe șosea intenționează să se întâlnească astăzi cu prim-ministrul Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Fermierii care și-au adus ieri tehnica agricolă la Chișinău ar putea să se mute în centrul Capitalei, dacă autoritățile vor ignora revendicările lor. 

Astăzi ei intenționează să se întâlnească cu premierul Ion Chicu și să-i înainteze repetat solicitările. Decizia finală cu privire la acțiunile suplimentare va fi luată însă în comun.

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

Agricultorii au înnoptat cu tehnica agricolă la Chișinău - Sputnik Moldova
Noapte petrecută pe șosea: Agricultorii au ajuns la Chișinău - Foto

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Joi, producătorii agricoli au decis că trebuie să se facă auziți în toată țara și au pornit spre „inima Moldovei”. Cu toate acestea, din lipsa autorizației, fermierii au fost opriți la câțiva kilometri de Chișinău. Ulterior, s-a ajuns la o înțelegere și au fost lăsați să conducă în grupuri mici către șoseaua Hâncești, unde au putut parca până dimineața.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0