Vladimir Bolea și Nicolae Ciubuc sunt membrii grupului de lucru, pe platforma parlamentară privnd soluționarea problemelor agicultorilor care au fost afectați de secetă și grindină. Ei spun că dincolo de sprijinul modest pe care statul încerarcă să-l acorde fermierilor, sectorul agrar din Moldova ar mai putea utiliza un alt instrument eficient cum ar fi cel de asigurări pentru riscurile din în agricultură. Depuații spun că la ora actuală agricultura moldovenească, încă, nu reprezintă un punct de atracție pentru companiile de asigurări din motivul că ea nu este una performantă unde să afie aplicate tehnologii avansate. Totodată, mai spun deputații și sectorul de asigurări nu este încă unul suficient de capitalizat pentru a-și asuma anumite riscuri legate de secetă.
„Noi nu am încheiat procesul de liberalizare a pieții de asigurări. Multe companii nu au suficient potențial financiar pentru a asigura seceta în agricultură, nu există posibilitatea de a te asigura de un asemenea risc , pur și simplu nu exisă o asfel e opțiune, dacă ar fi existat atunci ar fi vorba de sute de milioane de lei și atunci nici o companie de asigurări nu va fi în stare să plătească aceste despăgubiri. Este necesar de finalizat liberalizarea acestei pieți cu atragerea companiilor străine puternice, cu potențial financiar, care ar face regulă inclusiv în domeniul asigurărilor în agricultură”, a precizat Vladimir Bolea.
În același context a vorbit și deputatul Nicolae Ciubuc. El a menționat că statul a examinat, la o anumită perioadă, posibilitatea ca sistemul de asigurare în agricultură să fie unul obligatoriu. Totuși, spune deputatul, companiile de asigurări nu manifestă un interes pentru această ramură, pentru că riscurile și costurile, încă, sunt mari, iar o eventuală acoperire a lor ar duce la decapitalizarea companiilr de asigurări
„Avem un sistem de asigurări cu rele și cu bune. La o anumită perioadă ne-am gândit să facem sistemul de asigurări în agricultură obligatoriu, dar interesul asiguratorilor pentru ramura agriculturii este foarte scăzut. Lipsește cultura necesară a agricultorilor, lipsa încrederii în sistemul de asigurări. El este unul slab în raport cu riscurile din agricultură în Moldova. Dacă companiile ar fi obligate să asigure un asemenea risc, cum este această secetă, atunci ele ar putea falimenta, ceea ce va însemna decapitalizarea sistemului de asigurări. Domeniul agrar este frecvent afectat de riscuri și nu este în interesul acestor companii”, a precizat Nicolae Ciubuc.
Pentru ca agricultura să devină atractivă pentru sectorul de asigurări, ea are nevoie de aplicarea mai multor tehnologii avansate”, mai spune deputatul.
„Agricultorii au nevoie de sisteme de irigare avansate, sisteme de antigrindină, tehnologii care minimizează riscurile, atunci vor fi mult mai flexibile și companiile de asigurări, care nu vor la ora actuală să asigure riscurile de secetă.Din 10 companii de asigurări, patru operează cu asigurări în agricultură, iar două din ele au asigurate seceta”, a precizat Nicolae Ciubuc.
Guvernul a identificat 300 de milioane de lei, bani care vor repartizați pentru fermierii care au suferit de pe urma secetei. Pierderile totale în acest an, în sectorul agrar, s-ar cifra la 900 de milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova