Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postul Sfintei Marii: Care este adevărata semnificație și când a fost instituit

© Sputnik / Miroslav RotariBiserică
Biserică - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pe care creștinii ortodocși trebuie să le țină de-a lungul anului bisericesc. Acesta începe pe data de 14 august și se va încheia pe data de 28 august.

CHIȘINĂU, 14 aug — Sputnik. Începând cu ziua de mâine, creștinii ortodocși din țara noastră intră în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca Postul Sfintei Marii. În această perioadă, creștinii se pregătesc de cele două sărbători extrem de importante: Schimbarea la Față, marcată pe 19 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită în fiecare an pe 28 august.

Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august

Acest post reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată, este mai scurt decât Postul Paștelui și cel al Crăciunului.

Perioada acestui post a fost stabilită pentru prima dată în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Atunci, durata acestuia era diferită pentru creștini. Cei din Antiohia obișnuiau să postească doar o zi, în timp ce creștinii din Ierusalim posteau timp de opt zile. Unii creștini obișnuiau să postească toată luna august, pe când alții făceau acest lucru în luna septembrie.

Decizia privind uniformizarea datei, dar și a duratei postului Adormirii Maicii Domnului a fost luată în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol din anul 1166. Lucrările Sinodului au fost conduse de către patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

Rânduiala slujbelor și semnificația postului

Slujba de Vecernie în perioada acestui post este săvârșită împreună cu cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul zilei de 28 august se face și Prohodul Maicii Domnului.

Scopul acestui post nu se rezumă doar la înfrânarea de la anumite mâncăruri, ci în primul rând de la lucrurile care ne îndepărtează de Dumnezeu. Deși e post, creștinii nu ar trebui sa fie mâhniți de faptul ca nu vor mânca de „dulce", deoarece prin post și rugăciune ne vom putea bucura de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi.

Tot astăzi este prăznuită scoaterea cinstitei Cruci a Domnului, zi în care Biserica a rânduit post alimentar aspru.

Cum ținem Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului este singurul post dedicat Sfintei Marii, născătoarea Mântuitorului Iisus Hristos. Enoriașii se pregătesc prin pocăință, mărturisirea păcatelor și Sfânta Împărtășanie pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Calendar Creștin Ortodox 2020 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2020

Potrivit bisericii, postul este la fel de aspru ca cel dinaintea Paştelui. În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. Marţi şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.

Doar o singură zi din acest post este cu dezlegare la pește, pe 19 august, când se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Isus Hristos.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0