Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Platforma DA insistă să fie majorate compensațiile pentru agricultori - Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariАлександр Слусарь Alexandru Slusari
Александр Слусарь Alexandru Slusari  - Sputnik Moldova
Abonare
Problemele agricultorilor au fost discutate de către deputați și miniștri în cadrul grupului de lucru creat pentru a gestiona criza din sector. Reprezentanții Platformei DA insistă să fie majorate compensațiile pentru fermierii care au fost afectați de secetă.

CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Grupul de lucru format din reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare și miniștri a venit cu propuneri pentru redresarea situației din agricultură. Unii au insistat să fie reșalonate datoriile agricultorilor, precum și impozitele. Vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari a declarat că Platforma DA insistă ca subvențiile pentru agricultori să fie majorate și le-a sugerat deputaților să se convoace în ședință extraordinară săptămâna viitore.

„Timp de două zile, grupul de lucru a avut mai multe audieri, întâlniri cu ministrul Finanțelor, al Agriculturii, reprezentanți ai băncilor. Pe alocuri discuțiile au fost aprinse, cu diferențe de abordări. Am identificat câteva soluții, dar la implementarea lor la fel avem diferențe de abordări” a spus Slusari.

Potrivit lui Slusari, Platforma DA insistă să fie alocate 500 de milioane de lei pentru acoradera subvențiilor agricultorilor.

Протесты аграриев в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând că seceta i-a ruinat

Slusari a declarat că ministrul Finanțelor și premierul nu ar fi de acord și consideră că fondul de subvenționare de 200 de milioane de lei nu este suficient pentru rezolvarea problemelor din sector, pentru prelucrarea solului și semănatul culturilor.

”Propunem majorarea compensațiilor. Colegii sunt mai rezervați, dar noi insistăm mai mult”, a mai adăugat Slusari. 

Au fost discuții și în legătură cu reeșalonarea datoriilor față de instituțiile financiare. Grupul propune să fie adoptată în acest sens o lege specială. PPDA mai propune ca agricultorii afectați de secetă să fie scutiți pentru un an de achitarea impozitelor aferente salariilor prin rambursarea TVA de către stat.

Mai devreme, reprezentantul PSRM în Parlament Vlad Batrîncea a declarat că este nevoie de consens larg pentru a convoca ședința extraordinară a Parlamentului și i-a îndemnat pe colegii din opoziție să nu facă populism. 

Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii din Cimișlia: „Lumea vinde deja tractoarele ca să poată plăti datoriile”

„Am propus colegilor, atunci când vorbim de sume exorbitante pentru agricultură și alte domenii, să fim realiști, pragmatici și responsabili, ca atunci când lansăm în spațiul public cifre mari oamenii devin pradă informațională acestor propuneri. Trebuie să răspundem pentru implementare, atunci când venim cu propuneri. (...) Am chemat colegii noștri să identificăm banii suplimentari. Știm că FMI impune anumite condiții pe care trebuie să le discutăm cu partidele din Parlament. Trebuie să negociem cu FMI ca să reușim să ținem situația” a mai spus Batrîncea. 

Timp de patru zile consecutiv agricultorii din raioanele afectate de secetă au protestat față de politicile Guvernului adoptate pentru aplanarea crizei din sectorul agrar. Astăzi prim-ministrul Ion Chicu a mers la Ștefan Vodă pentru a purta discuții cu fermierii.

„Sunt probleme sistemice aici dacă vorbi și de irigare și de multe alte subiecte. Am discutat despre acest lucru. Este evident că statul pentru anul următor trebuie să identifice sume importante pentru restabilirea sistemului de irigare. Dacă nu restabilim sistemul de irigare în raionul Ștefan Vodă și în Căușeni va trebui în fiecare an să alocăm bani penru acoperirea pierderilor”, a declarat Ion Chicu. 

Femierii au rămas nemulțumiți în urma întrevederii cu șeful Cabinetului de Miniștri și au decis să vină la Chișinău cu aproximativ 300 de tractoare, la un nou protest. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0