Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe urmele nomazilor: În Moldova a apărut un sat din iurte - Foto

Abonare
Pe teritoriul țării noastre s-au păstrat dovezi ale prezenței triburilor nomade. Acum locuitorii țării pot face cunoștință cu modul și stilul lor de viață: nu departe de Chișinău a fost fondată un adevărat sat din iurte - priviți reportajul foto realizat de Sputnik.

Satul etnografic este situat în raionul Călărași. Acest proiect este rodul cooperării dintre moldoveanca Larisa Ambrosi și Anar Joldon, originară din Kârgâzstan.

Femeile s-au cunoscut în urmă cu aproape 20 de ani în Irlanda și au devenit prietene. Toamna trecută au decis să creeze o adevărată insulă a culturii asiatice în Moldova.

Complexul are 12 iurte mici, cu diametrul de 4 și 5 metri. Aceasta este locuința tradițională a popoarelor din Asia Centrală, care este rezistentă atât la frig, cât și la căldură.

Lemnul, pâsla și pielea sunt folosite materialele de construcție. Secțiunile de perete sunt realizate din stâlpi subțiri de lemn. Capacul din pâslă este rezistent la ploaie și vânt.

O iurtă satisface pe deplin nevoile unui nomad datorită comodității și practicității sale: este asamblată și dezasamblată rapid de o singură familie în doar una sau două ore. Gaura din cupolă servește ca sursă de lumină și permite utilizarea focului.

Acum și locuitorii Moldovei pot face cunoștință cu locuințele tradiționale a popoarelor din Asia Centrală. Aici puteți afla mai multe despre aceste tradiții unice și să călătoriți în timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

© Sputnik / Mihai CarausIurta este o locuință cu cadru portabil, cu un acoperiș din pâslă și este răspândită printre nomazii turanici și mongoli.
Iurta este o locuință cu cadru portabil, cu un acoperiș din pâslă răspândită printre nomazii turci și mongoli. - Sputnik Moldova
1/16
Iurta este o locuință cu cadru portabil, cu un acoperiș din pâslă și este răspândită printre nomazii turanici și mongoli.
© Sputnik / Mihai CarausIurta este o locuință foarte sigură, care protejează atât de frig, cât și de căldură. Este asamblată și dezasamblată cu forțele unei singure familii în decurs de una sau două ore.
Юрта является очень надежным жилищем, которому не страшны ни холод, ни зной. Она собирается и разбирается силами одной семьи в течение одного-двух часов. - Sputnik Moldova
2/16
Iurta este o locuință foarte sigură, care protejează atât de frig, cât și de căldură. Este asamblată și dezasamblată cu forțele unei singure familii în decurs de una sau două ore.
© Sputnik / Mihai CarausIntrarea în iurtă este destul de mică: acest lucru se face special pentru ca oaspetele să se aplece și să-și exprime respectul pentru gazde. O ușă din lemn dintr-o iurtă din Kirghizia este numită bosogo.
Вход в юрту довольно низкий: это сделано специально – для того, чтобы гость, входя, наклонился и тем самым выразил почтение хозяевам. Дверной проем из дерева в кыргызской юрте называется босого. - Sputnik Moldova
3/16
Intrarea în iurtă este destul de mică: acest lucru se face special pentru ca oaspetele să se aplece și să-și exprime respectul pentru gazde. O ușă din lemn dintr-o iurtă din Kirghizia este numită bosogo.
© Sputnik / Mihai CarausInteriorul dispune de un aranjament bogat și colorat. Acoperișul din pâslă este rezistent la ploaie și vânt.
Внутри богатое и колоритное убранство. Войлочное покрытие не пропускает ни дождь, ни ветер. - Sputnik Moldova
4/16
Interiorul dispune de un aranjament bogat și colorat. Acoperișul din pâslă este rezistent la ploaie și vânt.
© Sputnik / Mihai CarausDeschizătura din cupolă este folosită pentru iluminat și permite utilizarea căminului.
Отверстие в куполе служит для дневного освещения и позволяет пользоваться очагом. - Sputnik Moldova
5/16
Deschizătura din cupolă este folosită pentru iluminat și permite utilizarea căminului.
© Sputnik / Mihai CarausLemnul, pâsla și pielea sunt folosite drept materiale de construcție. Secțiunile de perete sunt realizate din stâlpi subțiri de lemn.
Строительный материал для юрты – дерево, войлок, кожа. Секции стен сделаны из тонких деревянных шестов.  - Sputnik Moldova
6/16
Lemnul, pâsla și pielea sunt folosite drept materiale de construcție. Secțiunile de perete sunt realizate din stâlpi subțiri de lemn.
© Sputnik / Mihai CarausConstrucția iurtei este astfel concepută încât poate rezista la cele mai puternice furtuni și cutremure.
Конструкция юрты такова, что она может выдержать сильнейшие ураганы и землетрясения.  - Sputnik Moldova
7/16
Construcția iurtei este astfel concepută încât poate rezista la cele mai puternice furtuni și cutremure.
© Sputnik / Mihai CarausÎntr-o casă, care de multe ori trebuie să fie dezasamblată și transportată într-un loc nou, nu poate exista nimic de prisos și tot ceea ce ai nevoie trebuie să fie în locuri strict definite și stabilite de tradiție.
В доме, который часто приходится разбирать и перевозить на новое место, не может быть ничего лишнего, а все необходимое должно находиться на строго определенных, освященных традицией местах. - Sputnik Moldova
8/16
Într-o casă, care de multe ori trebuie să fie dezasamblată și transportată într-un loc nou, nu poate exista nimic de prisos și tot ceea ce ai nevoie trebuie să fie în locuri strict definite și stabilite de tradiție.
© Sputnik / Mihai CarausDiametrul mediu al unei iurte este de șase metri, suprafața este de 30 de metri pătrați, iar înălțimea de trei metri.
Средний диаметр юрты – шесть метров, площадь – 30 квадратных метров, высота – три метра. - Sputnik Moldova
9/16
Diametrul mediu al unei iurte este de șase metri, suprafața este de 30 de metri pătrați, iar înălțimea de trei metri.
© Sputnik / Mihai CarausTunduk-ul este numele obadei de lemn care ține cupola. El este un simbol al căminului.
Тундук – так называется обод, скрепляющий купол. Он выполняет функцию светового окна и дымохода и является символом домашнего очага.  - Sputnik Moldova
10/16
Tunduk-ul este numele obadei de lemn care ține cupola. El este un simbol al căminului.
© Sputnik / Mihai CarausÎn Kârgâzstan, înființarea unei iurte era responsabilitatea femeilor. Bărbații ridicau tundukul și pregăteau locul pentru iurtă.
В Кыргызстане установка юрты входила в обязанности женщин. Мужчины поднимали тундук и готовили место для юрты.  - Sputnik Moldova
11/16
În Kârgâzstan, înființarea unei iurte era responsabilitatea femeilor. Bărbații ridicau tundukul și pregăteau locul pentru iurtă.
© Sputnik / Mihai CarausPentru a face pâsla pentru a acoperi o iurtă, trebuie să fie tunse 25 de oi. Durata medie de viață a unei astfel de case în condiții nomade este de 25 de ani.
Чтобы изготовить войлок для покрытия одной юрты, необходимо остричь 25 овец. Средний срок службы такого дома в кочевых условиях – 25 лет.  - Sputnik Moldova
12/16
Pentru a face pâsla pentru a acoperi o iurtă, trebuie să fie tunse 25 de oi. Durata medie de viață a unei astfel de case în condiții nomade este de 25 de ani.
© Sputnik / Mihai CarausGreutatea totală a iurtei este de 400 de kilograme. Poate fi transportată cu ajutorul a doi cai.
Общий вес юрты – 400 килограммов. Ее можно перевозить, погрузив на двух лошадей. - Sputnik Moldova
13/16
Greutatea totală a iurtei este de 400 de kilograme. Poate fi transportată cu ajutorul a doi cai.
© Sputnik / Mihai CarausCultura kirgiză este renumită nu numai pentru ospitalitatea și tradițiile nomade unice, ci și pentru bucătăria sa delicioasă.
Киргизская культура славится не только своим гостеприимством и уникальными кочевыми традициями, но и вкуснейшей кухней. - Sputnik Moldova
14/16
Cultura kirgiză este renumită nu numai pentru ospitalitatea și tradițiile nomade unice, ci și pentru bucătăria sa delicioasă.
© Sputnik / Mihai CarausUna dintre bucatele tradiționale este boorsoki. Aceasta este o patiserie delicioasă obținută din aluat amestecat cu drojdie cu adaos de unt și smântână foarte groasă.
Одно из традиционных блюд – боорсоки. Это аппетитная сдоба из замешанного на дрожжах теста с добавлением сливочного масла и очень густой сметаны.  - Sputnik Moldova
15/16
Una dintre bucatele tradiționale este boorsoki. Aceasta este o patiserie delicioasă obținută din aluat amestecat cu drojdie cu adaos de unt și smântână foarte groasă.
© Sputnik / Mihai CarausÎn Kârgâzstanul modern, iurtele sunt amenajate mai ales pe pășunile în care trăiesc păstorii. De asemenea, sunt instalate cu ocazii speciale, solemne: de exemplu, cu prilejul marcării sărbătorilor naționale.
В современной Киргизии юрты разбивают в основном на пастбищах, где живут чабаны. Также их устанавливают по особым торжественным поводам: например, в дни национальных праздников. - Sputnik Moldova
16/16
În Kârgâzstanul modern, iurtele sunt amenajate mai ales pe pășunile în care trăiesc păstorii. De asemenea, sunt instalate cu ocazii speciale, solemne: de exemplu, cu prilejul marcării sărbătorilor naționale.
Fluxul de știri
0