Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Casă individuală sau apartament la bloc? Ce locuințe preferă să-și cumpere moldovenii

© Sputnik / Osmatesco Жилой дом
 Жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
În ciuda incomodităților pe care le implică traiul în comun și a zgomotelor vecinilor uneori extrem de deranjante, apartamentele la bloc continuă să fie cea mai bună opțiune pentru moldovenii care-și cumpără imobile.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său o nouă statistică privind imobilele procurate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”. 

De la lansarea lui până în prezent au fost procurate 4701 de locuințe prin intermediul creditelor garantate de stat, iar alte 23 de cereri au fost deja acceptate pentru semnarea contractelor. 

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,36 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,18 miliarde lei, precizează Ministerul Finanțelor. 

Majoritatea absolută a locuințelor procurate prin intermediul programului „Prima Casă” sunt apartamente le bloc - 4325 și doar 376 sunt case individuale. 

Cei mai mulți solicitanți preferă să își cumpere imobile în orașe. 4399 de locuințe au fost procurate în orașe și doar 302 în zone urbane. 

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,05 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 596,04 mii lei.

Ministerul oferă detalii și în ceea ce privește profilul beneficiarilor. 3258 de locuințe au fost procurate de familii, iar 1443 - de către tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. 

Diana Vascan - Sputnik Moldova
Asigurarea bunurilor imobile: Cât costă și de ce beneficii se bucură proprietarii

Din numărul total al beneficiarilor, 663 de persoane primesc compensații din bugetul de stat în cadrul programului „Prima Casă 2”, 1796 – în cadrul programului „Prima Casă 3”, iar 376 – în cadrul programului „Prima Casă 4”.

Instituția mai precizează că „suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 19,04 milioane lei”.

Beneficiari ai Programului guvernamental ”Prima Casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, care sunt angajați oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispun de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0