Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Belarus: Opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПресс-конференция кандидата в президенты Белоруссии С. Тихановской
Пресс-конференция кандидата в президенты Белоруссии С. Тихановской - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții candidatului de opoziție cer autorităților din Belarus să accepte negocierile pentru cedarea pașnică a puterii și pentru a exclude orice formă de violență.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Maria Kolesnikova, care este reprezentantul echipei candidatului pentru funcția de președinte al Republicii Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că autoritățile trebuie să-și recunoască înfrângerea pentru că “voința poporului belarus nu poate fi falsificată”.

Встреча Александра Лукашенко с  Игорем Додоном - Sputnik Moldova
Dodon l-a felicitat pe Lukașenko – Iată ce i-a urat
“Pe 9 august procesul abia a început, istoria unui nou Belarus doar începe. Vom elabora mecanismele de lucru cu autoritățile, ei trebuie să-și recunoască înfrângerea și să înțeleagă că voința poporului belarus nu poate fi falsificată, voința poporului belarus trebuie respectată”, a declarat Kolesnikova în cadrul unei conferințe de presă organizate luni la Minsk.

Totodată, reprezentanții opoziției au subliniat că au transmis președintelui propunerea de a iniția negocieri.

“Vorbim despre negocieri. Am transmis această informație (administrației președintelui belarus și MAI n.r.), în care îndemnăm inițierea unor negocieri, pentru a nu admite nicio formă de violență în societatea belarusă”, a declarant Kolesnikova.

Potrivit ei, acțiunile de ieri ale autorităților sunt inacceptabile, iar puterea se face responsabilă de tot ce s-a întâmplat.

"Suntem gata de un dialog, pentru a nu admite un conflict între societate și putere", a spus Kolesnikova.

La rândul ei, Tihanovskaia și-a exprimat speranța că, în cazul în care protestele vor izbucni din nou, acestea vor fi pașnice.

“Dacă oamenii își vor dori să iasă la un protest pașnic, violențele nu ar trebuie să se mai repete”, a conchis candidatul.

Участники акции протеста на одной из улиц в Минске - Sputnik Moldova
Societate
A avut de suferit vreun moldovean în timpul protestelor de la Minsk? Răspunsul MAEIE
Precizăm că președintele belarus, Alexandr Lukashenko, a obținut victoria în alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a țării.

El a obținut 80% din voturi, în timp ce principalul candidat al opoziției, Svetlana Tikhanouskaya, a obținut circa 10 la sută din voturi.

La votare au participat 5 milioane 790 de mii de persoane, prezența la vot a fost de 84,23%.

Competiția electorală a fost marcată de proteste antiguvernamentale. În mai multe orașe din țară au început proteste neautorizate. Oamenii s-au adunat la îndemnul forțelor de opoziție. La Minsk forțele de ordine au folosit grenade flash, gaze lacrimogene și tunuri de apă ca să disperseze mulțimea.

La rândul lor, protestatarii au încercat să opună rezistență poliției - sticlele goale au zburat din mulțime spre forțele de ordine. Mai multe persoane au fost reținute în urma confruntărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0