Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se deschid sau nu școlile și grădinițele la 1 septembrie? Iată ce spune președintele

© Pixabay / RitaEДетский сад
Детский сад - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a vorbit, după ședința cu șeful Legislativului și premierul Ion Chicu, despre posibilitatea redeschiderii grădinițelor la 1 septembrie.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Șeful statului Igor Dodon a declarat că în cadrul discuțiilor cu președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu s-a decis să-i fie înaintate Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică propunerea de a redeschide școlile și grădinițele de la 1 septembrie. 

„Am decis să-i propunem Comisiei pentru Sănătate Publică ca grădinițele și școlile să fie deschise la 1 septembrie”, a spus președintele. 

Mai devreme Ministerul Educației a precizat că școlile și grădinițele vor fi deschise din 1 septembrie, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru.

Grădinițele și școlile și-au sistat activitatea la începutul lunii martie. Atunci, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Ulterior, s-a decis instituirea stării de urgență și impunerea mai multor restricții. 

Ștefan Gheorghiță - Sputnik Moldova
De ce grădinițele din țară nu au fost redeschise în luna august – detalii

Elevii nu vor purta măști medicinale la școală doar cu o singură condiție – să fie posibilă respectarea distanței fizice între ei de nu mai puțin de 1,5 metri. Respectarea acestei distanțe între copii este unul dintre obiectivele pe care și le-a propus MECC. Profesorii, cel mai probabil, vor purta obligatoriu măști de protecție, potrivit responsabilului de la minister.

O altă schimbare pe care ne-o aduce noul an școlar ține de reducerea numărului de ore petrecute de copii la școală sau la grădiniță.

„Dacă anterior prezența normală presupunea un număr de 4-6 ore, în funcție de clasă și ciclul educației - școala primară, gimnaziu sau liceu - acum se propune reducerea acestui interval până la 4 ore pe zi”, a declarat anterior şeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației (MECC), Valentin Crudu.

De asemenea, intervalul aflării la grădinițe va fi scurtat. Dacă anterior instituțiile preșcolare activau la 8 până la 12 ore pe zi, acum se propune ca programul acestora să fie de 6-7 ore pe zi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0