Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nagacevschi: Ce surpriză le pregătește statul, în toamnă, judecătorilor și procurorilor

© Sputnik / Caraus MihaiFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătorii care figurează în dosarele pe care Moldova le pierde la CEDO vor fi sancționați material nu doar în cazul unui proces penal, dar și în cazul unor abateri disciplinare, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va fi extins la cinci ani.
Nagacevschi: Ce surpriză le pregătește statul, în toamnă, judecătorilor și procurorilor

Autoritățile se pregătesc de implementarea unui mecanism mai avansat legat de aplicarea instituției regresului în contextul condamnării Republicii Moldova de către CEDO. Proiectul urmează să fie examinat în lectură finală de Parlament, iar Ministerului Justiției i se oferă competențe sporite pentru înaintarea acțiunilor de regres. Documentul prevede și majorarea termenului de prescripție, de atragere la procedura disciplinară a judecătorilor sau procurorilor la 5 ani.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în studioul Sputnik Moldova că actualul mecanism de regres pentru judecători și procurori, în dosarele pierdute de Moldova la CEDO, nu funcționează. Proiectul pe care Parlamentul îl va adopta în toamna acestui an prevede lărgirea modalităților de atragere la răspundere materială a judecătorilor și procurorilor, iar ca temei de atragere la răspundere va fi constatarea vinovăției nu doar în cazul unui proces penal, dar și în cazul unei proceduri disciplinare. De asemenea, a fost majorat și termenul de atragere la răspundere disciplinară.

„Astăzi ce se întâmplă? CEDO examina cinci sau șase ani cazul și pronunța hotărârile, iar la noi termenele de atragere la răspundere disciplinară sunt foarte scurte, se invoca termenul de prescripție. În cazul în care se va constata culpa gravă sau intenția directă sau indirectă într-un proces penal sau disciplinar, Ministrul Justiției va avea posibilitatea în termen de trei ani să înainteze acea acțiune de regres. Chiar dacă expiră termenul de atragere la răspundere aceasta nu este un temei de a înceta procedura disciplinară”, a precizat Fadei Nagacevschi.

În 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat 54 de hotărâri în privința Republicii Moldova. Cele mai multe nereguli se referă la neasigurarea de către instanțele din țară a unui proces echitabil. Astfel, CEDO a obligat statul nostru să le plătească despăgubiri reclamanților în valoare de 536.196 de euro - cu peste 300 de mii de euro mai mult în comparație cu 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0