Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul deshidratării: Top 10 simptome ignorate de moldoveni

© Sputnik / Evghenii PanasencoЗасуха
Засуха - Sputnik Moldova
Abonare
Deshidratarea reprezintă situația în care organismul pierde cantități mari de apă și săruri minerale, care sunt esențiale pentru funcționarea normala a acestuia. Iată 10 simptome care arată că suferi de deshidratare cronică.

CHIȘINĂU, 26 iul — Sputnik. Majoritatea persoanelor nu conștientizează efectele lipsei de apă din organism și nu-și fac griji din cauza deshidratării. Deshidratarea îi afectează pe toți cei care nu consumă suficiente lichide. Exista numeroase semnale pe care organismul le transmite atunci când este privat de apa, scrie ele.ro.

Mai jos vă prezentăm 10 cele mai frecvente simptome ale deshidratării cronice:

Собака - Sputnik Moldova
Meteo Moldova: Prognoza pentru ziua de duminică, dar și pentru următoarele zile

1. Oboseala

Deshidratarea țesuturilor face ca activitatea enzimatică să încetinească. Creierul este și el afectat de lipsa apei din organism. Dacă volumul de sânge din organism este mic din cauza deshidratării, creierul primește mai putin oxigen decât are nevoie, ducând astfel la oboseală și somnolență.

2. Constipație

Atunci când reziduurile de mâncare mestecată pătrund în colon, acestea conțin o cantitate mare de apă, pe care enzimele din colon o reduc pentru a forma scaunul. În cazuri de deshidratare cronică, colonul folosește prea multa apă pentru alte părți deshidratate ale corpului, ceea ce duce la un scaun compact și tare. Totodată, atunci când suferi de deshidratare cronică, secreția de sucuri digestive scade, ceea ce duce la probleme de alimentație. Astfel, alimentele nu sunt bine digerate.

3. Presiune mare sau mica a sângelui

Presiunea mică a sângelui apare atunci când nu există suficient sânge. Presiunea mare a sângelui poate fi o stare de adaptare a organismului la deshidratarea cronică pe termen lung. Atunci când organismul umple vasele de sânge cu volum pentru a normaliza presiunea, contractarea sistemului vascular forțează apa din vasele de sânge către celule. În acest fel se asigură alimentarea cu nutrienți vitali și oxigen.

4. Gastrita.

Pentru a proteja mucoasa de acidul digestiv, stomacul formează încă un rand de mucoasa. Atunci când nu exista suficient lichid care sa alimenteze funcțiile vitale ale organismului, mucoasa protectiva reacționează.

5. Probleme respiratorii

Membranele mucoase din zona respiratorie sunt în mod normal umede. Ele protejează tractul de substanțele nocive care se găsesc în aerul inhalat. Atunci când organismul este deshidratat, mucoasele nu sunt suficient de umede pentru un proces respiratoriu corect.

6. Obezitate

Setea este de cele mai multe ori confundata cu foamea. Dacă ai tendința sa mănânci în mod excesiv, încearcă să bei un pahar cu apă cu 10-20 de minute înainte de masă.

7. Eczeme

Organismul are nevoie de apă pentru a transpira. În acest fel sunt eliminate toxinele care pot irita pielea.

8. Colesterol

Deshidratarea face ca celulele organismului să rămână fără lichidul suficient. În această situație, organismul încearcă să oprească această pierdere prin producerea unei cantități mari de colesterol.

9. Infecții urinare

Dacă toxinele din urină nu sunt diluate, acestea pot crea probleme ale membranelor mucoase urinare.

10. Dureri

Durerea localizată poate fi un semn al deshidratării zonei respective. Poți experimenta dureri de spate, articulații sau migrene.

Ca să fim sănătoși, specialiștii recomandă să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0