CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. Printre victimele exploziei din Beirut se regăsesc și persoane din diferite țări, inclusiv din România. Românca Luminița Crăciun, care se află în Liban, a povestit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova care este situația actuală din capitala libaneză. Potrivit acesteia, oamenii încă sunt speriați și încearcă să fie solidari unii cu alții. Unii oameni, pur și simplu, plâng pe stradă și își caută cu disperare rudele și prietenii.
”Acum lumea este încă toată în șoc. Solidaritate - cât se poate, fiecare încearcă să ajute cum poate. Lumea plânge pe stradă. E nebunie. - Lumea e speriată. - Sperietura nu e chiar așa mare. Suntem obișnuiți cu așa-ceva, mai mult de disperare. Lumea își caută prietenii, familia, printre ruine, încercând să ajute lumea. În Liban eram, oricum, într-o situație critică financiară. Și acum, după explozie, vă dați seama, lumea a rămas fără case, curent nu are, apă nu are, stau pe stradă cei care nu au unde să meargă și încercăm fiecare să le găsim locuințe, medicamente, mâncare, să putem să trecem peste situație”, a declarat pentru Sputnik Moldova Luminița Crăciun.
Femeia a mărturisit pentru Sputnik Moldova că mulți locuitori ai Libanului sunt deja obișnuiți cu astfel de incidente, însă explozia care a avut loc recent îi îngrijorează. Printre victime, potrivit Luminiței Crăciun, sunt mai mulți imigranți din România. În aceste clipe dificile aceștia se ajută reciproc și sunt uniți.
”De obicei noi ne consolidăm acum și ajutăm românii. Dar românii deocamdată sunt bine, din cei care îi cunosc eu. Eu am înțeles că sunt vreo doi răniți, în rest – nimic”, a declarat pentru Sputnik Moldova Luminița Crăciun.
O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din numărul clădirilor orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de peste 130 de persoane, iar aproximativ 5.000 au fost rănite.
Premierul libanez, Hassan Diyab, a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare că explozia a fost cauzată de depozitarea necorespunzătoare a 2.750 de tone de azotat de amoniu în port, timp de șase ani. Guvernul libanez a anunțat doliu de trei zile pentru victimele tragediei. Mai multe țări, inclusiv Israelul, au oferit asistență Libanului. Qatarul și Irakul au trimis spitale de teren la Beirut, iar OMS a spus că trimite medicamente și truse chirurgicale pentru a trata victimele. În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea diplomatică la adresa de email: ankara@mfa.gov.md sau să telefoneze la Centrul de Apel al MAEIE.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova