China construieşte un laborator pentru viruşi ca în Wuhan, aproape de granița cu Rusia

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaЦентр гигиены и эпидемиологии в Санкт-Петербурге
Центр гигиены и эпидемиологии в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova
Abonare
China va construi până la șapte noi laboratoare pentru cercetări cu privire la boli periculoase, iar unul dintre acestea va fi la doar câteva ore distanţă de granița cu Rusia. În prezent, China are o singură unitate de acest fel, în Wuhan.

BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Până în 2026, China intenționează să construiască între cinci și șapte noi laboratoare, în regiuni diferite, fiecare cu specializarea proprie.

În Harbin, laboratorul se va ocupa de infecțiile zoonotice, printre care Covid-19 și alte boli transmise de la animale la oameni. Pe lângă coronavirus, China a descoperit recent un mic focar de ciumă bubonică în nordul țării.

„Harbin este centrul provinciei Heilongjiang, unde se găsesc numeroase focare naturale de virus encefalitic transmis de căpușă, de virus care provoaca boala gura-mana-picior şi de ciumă”, a spus Sergei Netesov, om de știință la Universitatea de Stat Novosibirsk, citat de RT . „Construirea unui astfel de laborator acolo este logică și justificată”, a adăugat acesta.

Noile centre de cercetare din China vor fi construite pentru a se conforma cerințelor BSL-4, cel mai înalt nivel de măsuri de precauție în domeniul biosecurității. Laboratoarele BSL-4 sunt adesea utilizate pentru cercetarea cu privire la agenți patogeni care se transmit uşor, precum Ebola.

MI6 building - Sputnik Moldova
Fost șef MI6 pretinde că virusul a început ca un ”accident” la un laborator din China

Măsurile de precauţie includ sisteme sofisticate de filtrare a aerului și piese de mobilier și aparate fără cusături și suprafețe aspre. Toate lucrările sunt efectuate de personal în costume sub presiune, iar personalul trebuie să treacă printr-un duș de decontaminare chimică înainte de a ieşi din laborator.

În urma izbucnirii epidemiei de Covid-19, unii teoreticieni ai conspirației au sugerat că pandemia ar putea fi rezultatul unei „scurgeri” de coronavirus dintr-un laborator, președintele american Donald Trump declarând că a văzut dovezi care îi ofereau un „grad ridicat de certitudine” că coronavirusul provine dintr-un laborator din China.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0