Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul ascuns din piețe: Cum să alegem un harbuz fără nitrați

Abonare
Luna august este sezonul pepenilor verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează însă că fructele și legumele de sezon pot fi contaminate cu nitrați care provoacă probleme serioase de sănătate.

Suntem în plin sezon al pepenilor verzi – un produs pe cât de gustos, pe atât de benefic pentru sănătate. Însă cu condiția că acești nu au fost tratați în exces cu chimicale. De asemenea, contează și condițiile în care sunt comercializați. Vă propunem să vedeți în infograficul Sputnik la ce trebuiesă fiți atenți atunci când cumpărați un harbuz.

Legumele și fructele de sezon pot fi periculoase uneori, chiar dacă toți comercianții ne asigură că marfa pe care ne-o oferă nu conține nitrați și alte chimicale.

Olga Cara - Sputnik Moldova
Alimentația sănătoasă pe timp de vară: Iată ce reguli trebuie să respectați

Specialiștii avertizează însă că aproape toată producția agricolă conține nitrați. Totul depinde de cantitate.

"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos etc.", a explicat anterior într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.

De exemplu, cantitatea normală de nitrați ce se conține într-un pepene galben trebuie să fie de 60 miligrame la kilogram. Conținutul de nitrați inferior constituie până la 150 mg, mediu până la 700 mg, înalt până la 1500 mg, iar cel maximal peste 4000 mg/ kg.

Referindu-se la alegerea unui harbuz, specialistul a menționat câteva criterii importante la care trebuie să atragă atenția fiecare consumător. În primul rând, este vorba de câteva caracteristici exterioare precum: mărimea harbuzului (nu trebuie să fie prea mare și să fie ușor), nu trebuie să aibă tăieturi și fisuri, pedunculul trebuie să fie uscat, coaja lucioasă, iar dungile evidențiate clar.

Evident, trebuie să cumpărăm pepenii verzi, dar și alte produse agricole, doar în magazine și piețe autorizate, acolo unde producția este supusă controlului, și să cerem neapărat un certificat de conformitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0