Ioniță: Pe timp de criză, 250 de mii de moldoveni își țin automobilele în garaj

© Sputnik / Miroslav RotariМосковский проспект
Московский проспект  - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar și pe timp de pandemie moldovenii continuă să procure automobile. Astfel în primele 5 luni ale anului au fost procurate 10,2 mii autoturisme și parcul lor în Moldova a ajuns la 659 de mii de bucăți la sfârșitul lunii mai.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Însă în acest an tot mai puțini moldoveni au decis să-și asigure automobilele lor, constată expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său. În luna mai 2020 numărul de asigurări obligatorii auto RCA active a constituit doar 409,2 mii de unități, cu 22,8 mii mai puține decât anul trecut. Altfel spus în prezent avem 250 de mii de autoturisme care nu sunt asigurate și cu care proprietarii lor nu au dreptul să circule pe drumurile publice.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
După agricultori, și transportatorii cer ajutoare financiare de la stat – Ce spune Chicu
Posesorii de autoturisme cunosc că revizia tehnică, asigurarea RCA și taxa rutieră sunt trei lucruri, care trebuie efectuate anual. Dacă nu ai asigurare, cu certitudine nu ai trecut nici revizia tehnică și nici taxa locală nu ai plătit.

Drept rezultat bugetele locale în acest an vor rata cel puțin 520 de milioane de lei din taxele rutiere, din care, potrivit legii, jumătate sunt vărsate în bugetele primăriilor, iar altă jumătate merge în bugetele raioanelor. Din 2015, când taxa rutieră a devenit venit al bugetelor locale, până în prezent, bugetele locale au ratat 2,6 miliarde de lei. Tot în această perioadă autoritățile locale au primit din taxa rutieră 3,7 miliarde de lei, cea ce însemnă că ratările reprezintă 70% din veniturile lor real acumulate.

Cu certitudine, foarte multe autoturisme nici nu mai există în realitate, sau stau undeva sub gard, dar Guvernul nu are niciun plan real de soluționare a acestei probleme și ”posesorii” acestor automobile fantomă au datorii acumulate față de bugetele locale, pentru automobilele pe care ei au și uitat că le-au deținut cândva.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0