SUA înregistrează o prăbușire enormă a PIB-ului

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaCredit rating agency Standard & Poor's (S&P) has announced it could downgrade Russia's sovereign debt status
Credit rating agency Standard & Poor's (S&P) has announced it could downgrade Russia's sovereign debt status  - Sputnik Moldova
Abonare
În SUA se înregistrează o prăbușire istorică a Produsului Intern Brut – 32,9 la sută, potrivit unei analize publicate de Ministerul Comerțului.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. În SUA, potrivit unor aprecieri preliminare, în cel de-al doilea trimestru, PIB-ul s-a prăbușit cu 32,9 la sută în termeni anuali, informează oficiul pentru analiza economică al Ministerului Comerțului.

Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео - Sputnik Moldova
SUA și Rusia, discuție la nivel înalt – o propunere binevenită a președintelui Putin

Analiștii, solicitați de Reuters, au declarat că se așteptau la o scădere a indicatorului cu 34,1 la sută.

În primul trimestru al anului 2020, PIB-ul SUA s-a diminuat cu 5 la sută. În primul trimestru al anului 2019 creșterea PIB în termeni anuali a constituit 2,9 la sută, în cel de-al doilea trimestru – 1,5 la sută, în cel de-al treilea – 2,6 la sută, iar în trimestru patru – 2,4 la sută.

Prăbușirea PIB-ului țării în cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a devenit un record pentru toată istoria monitorizării de către oficiu a acestui indicator din anul 1947. Ultimul record a fost înregistrat în primul trimestru al anului 1958, când acest indicator s-a diminuat cu 10 la sută. Cea mai mare prăbușire anual a fost înregistrată în 1932 – cu 12,9 la sută.

“Diminuarea PIB-ului în cel de-al doilea trimestru reflectă măsurile de răspuns la COVID-19. Indicațiile de a sta acasă, care au fost introduse în martie și aprilie, au fost relaxate în câteva regiuni ale țării în mai și iunie, iar ajutoarele sociale oferite de autorități au fost utilizate pentru gospodăria casnică și afaceri”, se menționează în comunicatul ministerului.

Ritmurile reale ale diminuării cheltuielilor de consum în SUA în ultimul trimestru, potrivit primelor aprecieri, au constituit 34,6 a sută, după o scădere în primul trimestru cu 6,9 la sută.

Datele despre PIB-ul SUA sunt publicate regulat de Oficiul pentru Analizele Economice atât în valori nominale, cât și reale (luând în calcul inflația). Raportul cu privire la PIB-ul trimestrial este publicat la sfârșitul următoarei luni, care urmează fiecare trimestru, după care aprecierile preliminare sunt revizuite de două ori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0