Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spun cele mai importante persoane în stat de Ziua Constituției

© Sputnik / Miroslav RotariConstituția RM
Constituția RM - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc 26 de ani de când a fost adoptată legea supremă a Republicii Moldova. Conducerea țării a transmis mesaje de felicitare moldovenilor cu această ocazie.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. La cea de-a 26-a aniversare a Constituției Republicii Moldova președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, spune că ziua de 29 iulie „readuce în memorie filele glorioase ale istoriei constituționale a țării noastre”. Aceasta menționează că un stat de drept prosper înseamnă un stat în care fiecare cetățean se simte protejat, iar edificarea unui astfel de stat depinde de fiecare din noi.

„Trebuie să ne întrebăm, fiecare pe sine însuși - ”ce am făcut eu pentru stat?” - și, mână de mână, punând interesele comune în fața celor personale, să construim împreună acest stat prosper. Noi, Parlamentul țării, în virtutea competențelor noastre, vom depune toate eforturile și vom oferi tot sprijinul necesar pentru a atinge acest scop”, este precizat în mesajul Zinaidei Greceanîi cu ocazia Zilei Constituției.

Președintele Paramentului este de părere că ingerințele politice în procesele constituționale nu pot fi acceptate.

Ce cunoaștem despre Constituția Republicii Moldova? - Sputnik Moldova
Politică
Constituția, 26 de ani de la adoptare

„Este primordială interpretarea corectă și obiectivă a Constituției și a cadrului legislativ în ansamblu, încât statul, justiția să se bucure de încrederea deplină din partea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Un rol decisiv în acest proces îl are controlul constituțional, exercitat de Curtea Constituțională, care, întâi de toate, este datoare să respecte Constituția și să oblige să facă același lucru pe toți ceilalți”, menționează Zinaida Greceanîi.

Șefa Legislativului le-a urat moldovenilor succese, sănătate, optimism și bunăstare, iar „legea de bază a statului să-și mențină mereu cel mai de cinste loc în casa noastră comună, Republica Moldova”.

Și premierul Ion Chicu a transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 26 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova - legea supremă a țării, care consfințește drepturile fundamentale și libertățile cetățenilor, principiile de bază ale organizării statului.

„Momentul adoptării a fost un experiment revoluționar în democrația țării noastre și a generat idei, speranțe și oportunități pentru oameni. Constituția reflectă valorile pe care noi le prețuim ca popor și idealurile spre care aspirăm ca societate, garantează pluralismul de idei și protejează drepturile și libertățile omului”, precizează Chicu.

Potrivit lui, Constituția protejează statul și oamenii de experimente politice, iar valorile constituționale vor deveni o realitate atunci când fiecare dintre noi va deveni purtătorul acestor valori.

Chicu mai spune că „Guvernul va continua să implementeze reformele necesare pentru construirea unui viitor democratic, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și sporirea bunăstării oamenilor”.

Premierul i-a îndemnat pe moldoveni să respecte principiile și valorile consfințite în Legea supremă, astfel vom putea edifica o societate liberă și prosperă, în care fiecare cetățean să fie valorificat, protejat de lege și mândru de țara sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0