Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Constituția, 26 de ani de la adoptare

Abonare
Astăzi se împlinesc 26 de ani de la adoptarea de către Parlament Legii Supreme a Republicii Moldova - Constituția.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Supremă a țării cu 26 de ani în urmă, pe 29 iulie 1994. Acest act juridic fundamental al statului conține cele mai importante reglementări ale sistemului politic, garantează pluralismul politic, protejează drepturile și libertățile omului.

Din momentul adoptării în 1994 Constituția Republicii Moldova a fost modificată de opt ori.

Cea mai importantă a fost reforma constituțională din 2000, când s-a trecut de la regimul politic semiprezidențial, la republică parlamentară.

Această reformă a dus la un blocaj politic de durată în 2009, când Parlamentul nu a reușit să aleagă, în repetate rânduri, președintele țării din lipsa numărului necesar de voturi. Interimatul la președinției a durat aproximativ trei ani. În acest context a început elaborarea textului unei noi Constituții, însă acesta nu a mai ajuns până la etapa de adoptare din cauza neînțelegerilor din interiorul guvernării.

Pe data de 4 martie 2016, Curtea Constituționala a decis să se revină la textul inițial al Constituției, de până la modificările din 2000, restabilind astfel dreptul cetățenilor de a-și alege președintele. În luna octombrie a aceluiași an, șeful statului a fost ales de către popor. 

Fluxul de știri
0