Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numirea unor judecători la șefia unor instanțe nu este încă decisă: Ce spune Nagacevschi

© Sputnik / Caraus MihaiFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi spune că în problema numirii unor judecători la șefia unor instanțe nu este încă totul decis. Ministrul este de părere că atât Parlamentul, cât și șeful statului urmează să se pronunțe pe subiectul promovării unor judecători.
Numirea unor judecători la șefia unor instanțe nu este încă decisă: Ce spune Nagacevschi

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre discuțiile recente din cadrul CSM, acolo unde membrii acestui organ de autoadministrare judecătorească au confirmat câteva persoane la șefia unor instanțe judecătorești. Ministrul Nagacevschi spune că la ora actuală asistăm la o confruntare directă între judecători și profesorii titulari pentru  șefia CSM

„Problema este cine va fi președintele CSM. Judecătorii își doresc un șef din breaslă, în toți anii doar ei au condus, iar profesorii titulari - un președinte din afara sistemului. Să vedem cum va funcționa un CSM cu un profesor titular la conducere pentru că așa ceva încă nu am avut”, a spus Nagacevschi.

Referindu-se la numirile la șefia unor instanțe, ministrul este de părere că acestea s-au făcut într-un mod corporativist, iar actualul CSM așa și nu a înțeles că promovarea unor judecători cu o reputație dubioasă este o problemă nu doar internă dar și externă.

„Îmi este greu să le explic ce s-a întâmplat cu aceste numiri la conducerea unor instanțe. Cei din CSM așa și nu au înțeles că justiția din Moldova a devenit și o problemă externă, de aceea trebuie să fim atenți pe cine promovăm, iar ceea ce s-a întâmplat recent la CSM denotă faptul că ei n-au auzit semnalele respective”, a punctat Fadei Nagacevschi.

Здание Европейского суда по правам человека - Sputnik Moldova
Societate
Nagacevschi: Moldova pierde multe dosare la CEDO - cum vor interveni autoritățile
Ministrul Justiției, spune că în problema numirii unor judecători la șefia unor instanțe nu este încă totul decis. El consideră că atât Parlamentul, cât și șeful statului vor avea ultimul cuvânt - cine să conducă instanțele judecătorești.

„Noi mai avem filtrul Parlamentului și al Președintelui pentru că orice hotărâre aprobată de CSM de promovare a unei persoane trebuie să aibă aprobarea Parlamentului și a șefului statului. Epopeea cu aceste numiri nu s-a încheiat. Mandatul actualului CSM este până în noiembrie 2021, iar odată cu promovarea proiectului de modificare a Constituției, va avea loc o resetare a CSM, chestiune agreată și de partenerii de dezvoltare”,  a concluzionat Fadei Nagacevschi.

Consiliul Superior al Magistraturii a numit recent în funcții mai mulți judecători la conducerea unor instanțe. Presa a scris anterior că unii judecători care au fost promovați de CSM sunt vinovați de pierderea unor cauze la CEDO, iar asupra unora dintre ei planează suspiciuni de corupție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0