Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alexandru Jizdan: Au mai rămas 13 posturi ilegale în Zona de Securitate

© Sputnik / Rodion ProcaZona de securitate
Zona de securitate - Sputnik Moldova
Abonare
Problema posturilor ilegale instalate în Zona de Securitate a fost discutată astăzi la Comisia Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Din cele 37 de posturi instalate ilegal de partea transnistreană în Zona de Securitate, au mai rămas 13. Informația a fost prezentată de președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Alexandru Jizdan, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, în conformitate cu Acordul semnat în 1992, au fost acceptate doar 15 posturi de menținere a păcii, altele care au fost instalate ulterior - sunt ilegale. Jizdan spune că autoritățile încearcă soluționarea pașnică a problemei pentru a evita escaladarea situației, iar cetățenii care locuiesc în această zonă să se simtă protejați.

Митинг в Рыбнице - Sputnik Moldova
Societate
Transnistrenilor li s-a propus să aleagă pe ce mal al Nistrului să trăiască

Există voință de a rezolva această problemă, iar autoritățile de la Chișinău vor depune tot efortul ca aceste posturi să fie înlăturate. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne, circa 400 de adresări din partea populației au intervenit după ce în Zona de Securitate au apărut acele posturi cu scopul de a îngrădi libera circulației a populației.

„Noi am solicitat informații despre finalitatea acestor adresări. Pe noi ne interesează cum reacționează Ministerul de Interne la apelurile 112, cum reacționează și acționează pacificatorii din Republica Moldova care fac parte din aceste grupuri. Și desigur, care sunt și vor fi acțiunile Biroului pentru Reintegrare”, a menționat Jizdan. Acesta mai spune că acest subiect va fi pe agenda Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică până când va fi soluționată.

Mai mult, Biroul de Reintegrare a propus să fie modificat Codul Penal al Republicii Moldova, astfel încât anumite acțiuni ilegale coordonate de la Tiraspol să poată fi condamnate și sancționate. 

Ce a discutat Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski la Condrița - detalii>>>

De precizat, ieri președintele Moldovei, Igor Dodon, și liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre reluarea negocierilor în formatul „5+2”, funcționarea posturilor temporare de carantină, telecomunicațiile, problema bancară, încetarea cauzelor penale, lansarea liniei de troleibuz Bender-Varnița. în cadrul întrevederii, liderului transnistrean a declarat că în Zona de Securitate ar mai fi rămas doar 11 posturi temporare de carantină, și nu 13, cum a afirmat astăzi Alexandru Jizdan. Vadim Krasnoselski a mai spus că acestea au fost instalate nu pentru a periclita libera circulație, ci pentru a împiedica răspândirea coronavirusului de pe un mal pe altul al Nistrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0