Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vrei să duci copilul la grădiniță din 1 septembrie: Iată ce documente trebuie să prezinți

CC0 / Pixabay / FeeLoona / Детский сад
Детский сад - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis asupra condițiilor în care vor activa instituțiile de educație timpurie.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Autoritățile lucrează intens pentru redeschiderea grădinițelor, cel mai probabil, de la 1 septembrie. Astfel, Comisia Națională de Sănătate Publică a emis o instrucțiune care prevede norme obligatorii, pe care fondatorii, autoritățile publice locale sau privați, directorii instituțiilor care oferă servicii de educație timpurie, cadrele didactice și personalul, precum și părinții/ reprezentanții legali ai copiilor urmează să le implementeze necondiționat până și după reluarea activității acestor instituții.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu a anunțat când ar putea fi redeschise școlile și grădinițele: Detalii

Până la redeschiderea instituției se va face reparații curente și/ sau capitale necesare, curățenie generală, deratizare și dezinfecția întregului teritoriu, a spațiilor și suprafețelor, a utilajului/inventarului, inclusiv cel de joacă, a jucăriilor și a materialelor didactice. Managerii instituțiilor vor asigura cu cantitățile necesare de săpun lichid, detergenți si dezinfectanți, precum și cu echipament de protecție personală (măști, mănuși, halate, viziere – la necesitate), termometre non-contact pentru efectuarea termometriei copiilor și al personalului.

Cum va fi organizat procesul educațional

Deschiderea grupelor se va face gradual, în funcție de evoluția situației epidemiologice și adaptarea restricțiilor legate de aceasta într-o localitate sau alta. Astfel, în grupele cu copii de la 2 la 4 ani nu se vor afla mai mult de 7-8 micuți. Iar în cele de 6-7 ani câte 10-12 copii, în funcție de suprafața din grupă, dar nu mai mică de 4 metri pătrați pentru 1 copil.

Potrivit instrucțiunii la etapa inițială, după redeschiderea instituției de educație timpurie, grupele se vor completa cu copii de 4-6(7) ani. Micuții de 2-4 ani vor merge la grădiniță doar după ce situația epidemiologică din comunitate se va îmbunătăți.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor activa grădinițele din Capitală după 1 septembrie: Ce spune Ion Ceban

De asemenea, s-a decis că frecventarea grădinițelor poate fi eșalonată pe ture pe parcursul zilei sau a săptămânii. Mai exact, de dimineață – jumătate din copiii din grupă, după amiază – altă jumătate din copii. Sau în zilele pare - un grup de 10-12 copii, în zilele impare – celălalt grup de 10-12 copii. O altă opțiune, 10-12 copii câte două săptămâni consecutiv și alți 10-12 copii – alte două. Decizia privind modul de frecventare va fi luată de administrația publică locală/fondatorul privat și administrația instituției. La luarea decizie se va ține cont de condițiile concrete și gradul de implicare a familiilor în muncă. Într-o grupă vor activa cel puțin doi educatori. De asemenea, va fi redus programul de activitate până la 5-7 ore.

Copiii ai căror ambii părinți sunt angajați în câmpul muncii și vor prezenta dovada prezenței fizice la serviciu au mai multe șanse să frecventeze grădinița. Dar și cei care provin din familii cu 2-3 și mai mulți copii.

La înscrierea în grupele de copii, părinții vor semna o declarație pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate și morbiditățile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniței.

Se interzice în continuare organizarea activităților festive (matinee, zile de nașteri),  activităților extrașcolare (excursii, marșuri turistice, concursuri cu participarea copiilor din alte grupe/ instituții educaționale sau a părinților/reprezentanților legali ai copilului), a adunărilor de părinți sau a activităților metodice (seminare, ateliere de lucru etc.) cu participarea specialiștilor din afara instituției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0